#LeidenLokaal: Liever geen commotie

Johanna (voorheen Johannes) zette Nederland op de achterste benen. Dat wil zeggen: de commotie was afkomstig van stemmen die goed wisten door te dringen tot diverse media. Ik vraag me af hoe diep het leedwezen van de bultrug bij het overgrote deel van de Nederlandse bevolking zat. Dat deel dat boos was, liet zich in ieder geval uitstekend horen over de vraag hoe en of het zoogdier nu wel of niet moest worden gered/afgemaakt. Er was discussie – een ethische discussie. En dat verwarde Naturalis in de aanloop naar de aankomst van Johanna (dinsdag 8 januari) met ‘commotie’.

Die commotie hadden ze dus liever niet. In concreto: media moeten maar geen aandacht besteden aan de komst van het stoffelijk overschot van Johanna of de wijze waarop het overtollige vlees van de botten wordt gehaald om het karkas voor onderzoek geschikt te maken. En dat is interessant. Naturalis is namelijk een museum (natuur-historisch) en een onderzoeksinstelling. Veel transparanter kan het niet. En het nut en noodzaak van een ethische discussie past in het verlengde daarvan. Een camera bij het binnenhalen van deze aangespoelde pool van wetenschappelijke data – daar kan toch niemand bezwaar tegen hebben. Waarom mogen wij niet zien wat er precies gebeurt?

Doe maar niet, verzekerde de woordvoerder van het museum.

Het is een fraai staaltje ‘claiming the debate’ – je bent voorlichter en brengt om je eigen onwil/angst te camoufleren de publieke opinie in stelling. Want die publieke opinie, wil je niet/vrees je in ieder geval, zou wel eens op een door jou niet gewenste manier in discussie gaan met elkaar. Ik ben altijd wat terughoudend met al te overdreven vergelijkingen, maar informatie achter de hand houden uit angst dat volwassenen die informatie aanwenden om een debat te voeren, om te discussiĆ«ren met elkaar, dat is natuurlijk gewoon censuur. Dat is allemaal heel begrijpelijk (doch volstrekt onacceptabel) in politiek of bedrijfsleven, maar niet bij een museum/onderzoeksinstelling. Laat die camera er dus gewoon bij. U heeft toch niets te verbergen? <;<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.