LD Politiek Live | 19.3 | Fred Hermsen

LEIDEN – Geen verkiezing zonder peiling. Daarom belt LD Politiek Live aan op nummers 19 en 3 om met inwoners uit Leiden, Oegstgeest en Katwijk te praten over de staat van de straat, de lokale politiek en de verwachtingen van een nieuw college. Aflevering 10: Fred Hermsen (De Laat de Kanterstraat 3, Leiden).

,,Ik hoop dat het nieuwe college de cultuurlijn van dit college voortzet en hetzelfde niveau handhaaft. Jan-Jaap de Haan (wethouder, verantwoordelijk voor cultuur) verdient een compliment. Leiden faciliteert uitstekend: we hebben een mooi film- en po√ęziefestival, bijvoorbeeld. Tegelijkertijd verraadt de sluiting van het LAK-theater dat gemeente en universiteit, een belangrijke voorwaarde voor een creatieve economie, niet echt samen optrekken. Partijen wijzen vooral veel naar elkaar, terwijl nog steeds onduidelijk is wat daar precies is gebeurd. Zonde, het LAK was een bakermat voor veel jeugdtheater.”

Veel geld

,,Lenferink heeft duidelijk gekozen voor de b√®takant. Daar verdient Leiden geld mee. Het Bio Science Park krijgt daarom ook veel geld. Daarbij kan cultuur wat mij betreft een belangrijker rol krijgen. Die bedrijven hebben behoefte aan communicatie, presentatie en culturele activiteiten. De gemeente kan daar actief een brug slaan, denk ik. Wat niet betekent dat er nu niets gebeurt. Nobel komt er, echt een heel mooi en waardevol project. De Lakenhal is opgeknapt, de Veenfabriek wordt gesteund, Haagweg 4 is er. We hebben een prachtig theater en een Stadsgehoorzaal.”

Charmant

,,Ik begrijp dat de stad het geld volgt: dat is immers een belangrijke voorwaarde om cultuur op het Leidse peil te houden. En misschien is meer ook niet haalbaar. We hebben geen groot professioneel toneel- of balletgezelschap, er is geen professioneel orkest. Maar we zijn ook geen Den Haag, Amsterdam of Rotterdam. Eerlijk is eerlijk, daar gebeurt het natuurlijk wel. We blijven een stadje; charmant en die charme moeten we ook koesteren. Het gaat, ook in cultuur, om de maatvoering, denk ik.”

Hartstocht

,,Ik stem GroenLinks. Meer specifiek, op Walter van Peijpe. Een man van de stad. Hij zit in de raad omdat hij iets met Leiden wil. Slim, inspirerend. Ik stemde wel D66, omdat hun zakelijkheid en economisch beleid mij aanspreekt. Ik waardeer de bestuursstijl van het CDA. GroenLinks heeft voor mij de hartstocht en innovatiekracht. En binnen die partij is Walter een onafhankelijk denker. Dat waardeer ik.”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.