#LDPolitiekLive: Dick de Vos’ ongemakkelijke waarheden

LEIDEN – Dick de Vos (Partij voor de Dieren): ,,Het is onze taak om anderen een spiegel voor te houden en de ongemakkelijke waarheden op de agenda zetten. Wij willen een veel radicalere koers en niet een beetje beter dan we nu doen: niet één vegetarische dag per jaar en wat zonnepanelen. Nee, helemaal geen vlees meer in bedrijfskantines, tenzij je er echt om vraagt.

Als je ziet hoe afhankelijk wij zijn van dieren en dus van dierenleed … Ik ben me rot geschrokken van het aantal dierlijke producten dat in mijn boodschappenwagentje zit. De gemeente kan burgers bijvoorbeeld wijzen op duurzame alternatieven zoals gezonder eten op scholen. Waarom krijgen we wel mensen in beweging, maar niet aan een betere maaltijd? Beter voor mens en dier?

Persoonlijke vrijheid
Dit College wil daar niet aan. Die hameren voortdurend op persoonlijke vrijheid en kiezen een stapje-voor-stapjestrategie. Het zijn allemaal variaties van D66; twaalf tinten grijs. En daar zit nu precies de crux. Natuurlijk kunnen wij niemand dwingen om het vlees te laten staan. Toch reageren veel Leidenaren positief en sympathiek op ons verhaal. Een kwart van de ingevulde stemwijzers komt uit op de Partij voor de Dieren. Nu graaien, exploiteren, consumeren en roven we onze welvaart van ver. Van onze kinderen en kleinkinderen.

Kortzichtig
Ook in Leiden, zeker. Neem de RijnlandRoute. Schan-da-lig om voor een paar minuten tijdwinst een polder te vernietigen. Ingrid de Bont (Gedeputeerde Verkeer & Vervoer Zuid-Holland, red.) weigert de tunnel te verlengen omdat automobilisten 130 kilometer per uur richting Amsterdam moeten kunnen rijden! Ik vind dat onbeschaamde kortzichtigheid. Ik kan daar heel erg boos over worden.

Vuurwerk
Neem het vuurwerkverbod. Wij hebben dat aangekaart, Lenferink nam het over tijdens de receptie. De SP, ChristenUnie en GroenLinks steunen ons daarin, andere partijen om populistische redenen niet. Wij willen lokale belastingen koppelen aan gebruik. Hoe meer je vervuilt, hoe meer je betaalt. Wij willen, kortom, een andere wereld. Ik zoek niet naar het beste voor deze stad, zoals mijn collega’s, maar naar het beste voor onze planeet. En die betere wereld begint in Leiden.”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.