#LDPolitiekLive: Uitzending met SGP (Katwijk) en PvdD (Leiden)

LEIDEN – Gezond eten en meer groen. Dick de Vos, lijsttrekker Partij voor de Dieren, pleit voor preventie in het gemeentelijke zorgbeleid. Willem van Duijn (nummer 2 van de SGP, Katwijk) stelde dat de voorbereidingen op de gedecentraliseerde zorg niet optimaal ‘kunnen’ zijn. Beiden waren woensdag te gast in LDPolitiekLive.

Partij van de Dieren wil de zorg ,,in de wijken organiseren. Dick de Vos, lijsttrekker van de partij, wil vooral de nadruk leggen op de preventie: gezonder voedsel en meer groen voor Leidenaren. ,,Geef mensen aan het bed de capaciteiten om die zorg te verlenen.” Dat tussen wijken verschillen ontstaan ‘zal nog moeten blijken’, zegt De Vos.

,,Onze principes in de zorg zijn mededogen en duurzaamheid.” De PvdD denkt aan de inrichting van wijken om te kunnen bewegen en sporten. ,,Die groenbeleving is enorm belangrijk; dat zouden gemeenten zich veel meer moeten beseffen.” Geen geld in parkeergarages en nieuwe wegen dus. ,,Wij kiezen voor groen, niet voor grijs.” De Vos haalde aan dat zijn dochter in een AWBZ-instelling woont. ,,Ik zie hoe die zorg wordt uitgekleed minder geld voor zwaarder werk. Het is schandalig dat we zo met onze mensen omgaan.”

De invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) zorgt ook bij de Wim van Duijn van de SGP Katwijk nog voor veel onduidelijkheid. ,,Er zijn nog zoveel dingen die vanuit het Rijk nog onduidelijk zijn, dus de voorbereiding van de gemeente kán niet optimaal zijn.” Katwijk heeft een potje van €4 miljoen euro gereserveerd, maar Van Duijn kan niet zeggen of dat voldoende is. ,,Wij hebben altijd gezegd dat het beleid ruimhartig moet zijn. Een tekort moet uit de gemeentelijke financiën worden opgevangen.”

Wim van Duijn voorziet geen problemen met de verdubbeling van de gemeentelijke begroting door de WMO. ,,Dirk Remmelzwaal (raadslid SGP, red.) staat bekend als het financiële geweten van de gemeenteraad. Net als in diverse andere partijen: daar zitten ook capabele mensen die weten waar ze over praten.”

Volgende week zijn LeefbaarLeiden en GemeenteBelangen (Katwijk) te gast. Zij spreken over mobiliteit & bereikbaarheid.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.