#Internetjournalistiek Vier redacties, drie maanden, twee doelen, een stad

Twee weken en dan starten negentig studenten aan een semester Internetjournalistiek. Ik heb mijn hoofd gebroken hoe dat aan te pakken en besloten vier thema’s voor evenzoveel redacties. Ik wil ze multimediaal aan dossiers laten werken. Vorig jaar maakten studenten te vaak dezelfde verhalen. Dit jaar stel ik twee doelen: journalistiek te bedrijven en hun inspanningen daadwerkelijk aan de stad geven. Journalistiek door studenten, voor Leidenaren dus.In vier redacties:

De redactie Politiek & Bestuur probeert antwoord te geven op de vraag of politiek zonder politici denkbaar is. Hoe organiseert een stad zich voordat onderwerpen op de politieke agenda komen te staan? Wat gebeurt er buiten de klassieke politieke arena’s, de gemeenteraad, inspraakavonden, verweerschriften en ambtelijke overleggen? We gaan de vraag onderzoeken door op zoek te gaan naar de politieke ‘onderstroom’ van de stad. Hoe komen relevante ideeën tot stand, wanneer dringen ze door tot de politieke agenda, wat moet er dan gebeuren en wanneer lukt dat (of: wanneer lukt dat niet en kunnen we dat verklaren)?

Economie & Ondernemen buigt zich over die ene prangende vraag waar iedereen zich over buigt: hoe komen we deze crisis door? Wat kunnen we doen in tijden van crisis? Hoe kunnen we van elkaar leren? Wie zijn er succesvol en waarom, waar vallen de hardste klappen en kunnen die enigszins worden opgevangen?

Geen stad zonder plannen – maar welke zijn de beste voor de stad? De redactie Stad & Leven geeft antwoorden op de vraag wat er met Leiden moet gebeuren, wie de plannen maakt, hoe ze dat organiseren en wat er dan CONCREET met deze stad moet gebeuren om er te kunnen (blijven en komen) leven. De redactie schuurt tegen de politieke en bestuurlijke redactie aan, maar is vrijer en ruimer in haar onderwerpskeuzes. Aanleiding voor de items is urgentie (dit moet NU) en tastbaar (DIT moet nu).

Geen stad zonder onveiligheid. De redactie Misdaad & Straf onderzoekt de weerbaarheid (fysiek, mentaal, sociaal) van Leiden. Wat kunnen inwoners van Leiden doen om hun weerbaarheid te vergroten? Is dat eigenlijk nodig? Waar is het (on)veilig en wat bepaalt dat gevoel precies? Wat kunnen de stedelingen er aan doen? En hoe moeten we beleid dat is ingevoerd beoordelen? Welke factoren spelen een rol in succes of falen? Of is het nooit zo zwart/wit?

De onderwerpen worden onderzocht tegen een (inter)nationale achtergrond. We kijken naar Leiden, maar vergeten niet wat er elders in de wereld gebeurt. We willen de stad onderzoeken en tegelijkertijd aan de inwoners teruggeven. Doel, niet weinig ambitieus, is journalistiek bedrijven die onze doelgroep gelukkiger maakt. Een journalistiek die er voor zorgt dat Leidenaren zich senang voelen in HUN stad. Iedereen, personen en instituties, zijn van harte uitgenodigd om mee te doen. Uw input (vragen, ideeën  opmerkingen, nuanceringen of verbeteringen) zijn meer dan welkom. U mag natuurlijk ook gewoon de kat uit de boom kijken. Wij gaan in ieder geval aan de slag. Over twee weken. <<

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.