Lokale toekomst voor minimal journalism

Een smartphone, een stevige tas met laptop (niet al te oud) en een beetje geluk – heb je meer nodig om een concurrerende nieuwssite voor lokaal nieuws te onderhouden?

Als ik de tijd heb, zou ik de uitdaging graag aangaan. Met mijn smartphone en laptop een blog van dagelijks, lokaal nieuws bijhouden dat met krant, radio en televisie kan concurreren. Wat heb ik helemaal nodig? Internet voor publicatie en informatie, een verbinding met het web om te kunnen posten, een camera (foto en video), wat programmatuur om dat te bewerken en de dictafoon van mijn toestel (zit er in – goed voor één uur audio). Uiteraard is een journalistieke schrijfstijl onmisbaar en een netwerk lang niet gek.

Aan de technologie ligt het niet. Ik kan met mijn Nokia N96 mijn laptop aan internet knopen en een blog (of twee) opstarten. Ik post mijn nieuws met foto’s die ik via Pixelpipe direct bij het artikel kan zetten. Als ik ter plekke ben en ik wil graag live verslag doen via video (van mijn toestel), dan doe ik dat met Qik. Mijn afspraken zet ik online in de Google Calendar – die berekent handig nieuwe afspraken als er onverhoeds een uitvalt en legt de alternatieven automatisch voor aan alle betrokkenen. Mijn audio mix ik op mijn laptop en publiceer ik vervolgens ook met Pixelpipe overal waar ik het posten wil. publiceer ik op een schaduwblog – Podbeans. Die genereert automatisch een RSS Feed waar ik naar kan linken.

Facebook, Google News, Linked In verschaffen me zoveel contactpersonen – ik kan ze met mijn telefoon gewoon bellen voor een korte quote. Op Google News kan ik een aantal feeds maken voor follow ups – zoals over de rellen in Wassenaar of nieuws uit de omgeving van Leiden, zeg: Sassenheim. Elk onderwerp dat ik beschrijf, wordt een nieuwe feed. Zo leg ik al vrij snel een aardig bestandje onderwerpen aan waarvan ik in één oogopslag kan zien wat mijn concurrenten er over schrijven. En om te weten wat het sociale web er van vindt, tune ik real time ook in op alle tweets die Leiden noemen of blogs waar de Sleutelstad in voorkomt.

Moet lukken. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.