Ik kwam, ik zag en deed verslag

Als je er dan toch bent, doe dan meteen verslag. Dan moet er wel echt iets gebeuren: een liveblog vereist de nodige reuring. Niets zo vervelend als een live verslag van niets-te-doen.

De aanslagen in Parijs, Brussel, Londen; elke weekend voetbalwedstrijden uit diverse Europese competities; de strijd om het electoraat tijdens de verkiezingscampagne; een raadsvergadering van een gemeente; een zitting van de rechtbank of de frontale botsing tussen de FBI en de Amerikaanse president. Allemaal onderwerpen die zich uitstekend lenen voor een liveblog: verslaggeving op steroïden, ook wel gekscherend ‘geschreven radio’ genoemd.

Grote verscheidenheid

De diversiteit is groot; liveblogs komen in vele soorten en maten. Van een rits tweets over rechtbankzittingen (zelfs in abonnementsvorm) tot professionele platformen waarop het plaatsen van ‘posts’ (de korte berichten die volgtijdelijk met de nieuwste steeds bovenaan een liveblog vormen) is geautomatiseerd. Sommige platformen zijn gratis (24liveblog, Storify) andere niet (Coveritive, Live Blog).

Race tegen de klok

Belangrijke verschillen zitten aan de voorkant (flexibiliteit van de vormgeving, het oog wil ook wat) en de achterkant (statistieken, samenwerken, bedieningsgemak). Alle platformen zijn te embedden; je hangt ze zo in een site. In essentie bieden ze allemaal hetzelfde: de mogelijkheid om per bericht de werkelijkheid te verslaan. Dat kan in woord, beeld, met tweets van anderen, met links naar achtergronden, infographics, audio, data, vanaf een laptop of mobiel, … De mogelijkheden zijn eindeloos – de enige begrenzing is de tijd.

Nu!

Liveblogs zijn onmiddellijk en dat maakt het een aparte discipline. Journalistiek is in essentie  een professie van verificatie, op een liveblog is die verificatie onderdeel van het proces en zichtbaar; checken, bijstellen en nieuwe informatie omzetten in nieuws vinden plaats terwijl een journalist post. Deze thirst to be first leidt tot een nieuw journalistiek adagium: never be wrong for long. Een liveblog leest als een ultieme poging grip te krijgen op een chaotische  werkelijkheid. Dat maakt het genre voor zowel journalisten als publiek net zo aantrekkelijk, als complex.

Maar niet altijd

Daarbij kan je overdrijven. Zo staakten er nog geen twintig medewerkers op station Arnhem: de Nederlandse Spoorwegen (NS) zag er direct een reden in om een liveblog te starten. Klanten konden daar van minuut-tot-minuut (beter: zo om het half uur) volgen wat de gevolgen waren van de werkweigering: helemaal niets. De afdeling communicatie plaatste tussen 05:30 en 08:45 uur zes berichten. Belangrijkste mededeling: de NS schenkt gratis koffie als compensatie voor het ongemak. Niets zo moedeloos als een live-verslag van … ja, eigenlijk van niets.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.