#LDPolitiekLive: Gijs Holla wil college voor de hele stad

,,Ik was op werkbezoek in Meerburg. Daar hebben de huizen op de eerste verdieping geen warm water. Alles is er enkelsteens, geen woning is geïsoleerd. Dat bedoel ik met het Binnenstadcollege. Er moet nu echt iets gebeuren, maar de coalitiepartijen VVD, CDA, SP en D66 willen nog altijd niet aan een plan hoe over tien jaar met de wijk om te gaan.

Alleen maar binnenstad
Nog wat voorbeelden van dit Binnenstadcollege? Na lang aandringen en de nodige druk krijgt de Kooi eindelijk fatsoenlijke riolering. Ondernemers in de Kopermolen (winkelcentrum Merenwijk, red.) willen andere bestrating. Die worden zo langzamerhand jaloers als in de Breestraat voor de derde keer nieuwe stenen in de grond gaan. Ik heb me vaak op zitten vreten bij discussies over de parkeergarages. Het gaat alléén maar over die binnenstad.

Draaien we terug
Ik vind dat we voor één garage hadden moeten kiezen. De rest van het geld hebben we hard nodig voor een zachte landing van de zorg die naar de gemeente komt. Als je dan de foyer van de Stadsgehoorzaal niet bouwt en afziet van een Stedelijk Jeugdcentrum, bespaar je miljoenen. Miljoenen die je kunt inzetten om het minimabeleid weer te herstellen. Dit College heeft daar 900.000 euro op bezuinigd. Als we in het College komen, draaien wij dat terug. Sterker: we kijken wat er bij kan.

Excel-sheet
Waar we het geld daarvoor vandaan halen? We houden alle subsidies nog eens tegen het licht. Ik kan nu niet zeggen hoeveel er van af kan. De VVD wel, die schaft af. Punt. Zij rekenen alles minus twintig procent. Wij redeneren vanuit de inhoud. Wat is doelmatig en wat past bij deze stad? Daar heeft dit College trouwens helemaal geen zicht op, blijkt ook uit onderzoek van de Rekenkamer. Ik heb wel eens een Excel-sheet gekregen met de post ‘Overigen’. Daarachter een paar ton aan subsidies. De wethouder wist blijkbaar niet waar het geld aan was uitgegeven. Dan pas je dus niet goed op de belastingcenten van burgers. Dat moet dus anders. En beter. En dat kan. Dat kan zelfs al op 19 maart.”

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.