Krant kiest kandidaat – maar niet in Nederland

Geen mooier verhaal dan de Amerikaane verkiezingen, maar hoe berichten Nederlandse media over die race? Aflevering 2: Krant kiest kandidaat

ElectionDeskUSA // Geen Nederlandse krant spreekt zich tijdens de verkiezingen uit voor een partij of premierskandidaat. Terwijl Nederlandse media, als geen andere ter wereld, zo direct uit de boezem van politieke en maatschappelijke stromingen voortkwamen. Misschien daarom houden ze zich nu wat gekunsteld afzijdig tijdens politieke campagneperioden. De Volkskrant was katholiek, Trouw protestants, de Telegraaf liberaal – het maakt tijdens verkiezingen allemaal niks meer uit.

De New York Times (NYT) is daarentegen uitgesproken ‘voor’ Elizabeth Warren en Amy Klobuchar, meldde NRC in een kortje – de redactie leest keurig de hoofdredactionele commentaren van de krant. De NYT kiest al sinds 1860 een kandidaat om te steunen, maar nooit eerder twee kandidaten, meldt HLN.

De krant is over de hele kiesprocedure overigens heel transparant. De endorsement volgt na een ‘sollicitatieronde’ waarbij verschillende kandidaten door 15 journalisten stevig worden ondervraagd. Wie meer wil weten, kan de transcripties van de gesprekken op zijn/haar gemak teruglezen, die transcripties zijn overigens geannoteerd en van context voorzien (zie afbeelding – blauwe tekst).

De vraag is wie dit leest, behalve de tegenkandidaat, journalisten en politieke junkies. Maar de vraag wie het leest is minder interessant dan de vraag waarom Nederlandse kranten dit niet ook doen tijdens verkiezingen: een weloverwogen keus voor een kandidaat-premier of partij, een onderbouwd advies voor een wenselijke coalitie. Kleur bekennen dus, zoals de NYT doet.

Eerdere afleveringen: [1] ‘Bekvechten’, ‘kiften’ en Trump als lachende derde

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.