‘Bekvechten’, ‘kiften’ en Trump als lachende derde

Geen mooier verhaal dan de Amerikaane verkiezingen, maar hoe berichten Nederlandse media over die race? Aflevering 1: Bekvechten en de kift maakt Trump lachende derde.

ElectionDeskUSA – In de opmaat naar de eerste voorverkiezing van de Democratische kandidaat (over drie weken) was een geërgerde Warren belangrijk nieuws voor Nederlandse media. Beide kandidaten troffen elkaar in een drukbezet debat dat na afloop een staartje kreeg toen Warren verongelijkt verhaal ging halen bij haar concurrent Sanders (zie video). In het decor van CNN stonden de microfoons nog aan toen Warren Sanders aansprak. Sanders probeerde de situatie nog te redden en stelt voor om ‘het’ ‘er’ later over te hebben. Wat was er – volgens Nederlandse media – dan aan de hand?

RTL Nieuws brengt het bericht onder de kop Presidentskandidaten VS ruziën na debat: ‘Je noemde me een leugenaar’. In de laatste alinea wordt duidelijk waar de kwestie om draait: “Sanders had haar ooit verteld dat een vrouw nooit de presidentverkiezingen van Trump zal winnen, zei ze [Warren, SvdL]. Dat werd door Sanders [tijdens het debat] ontkend.” Sanders’ ontkenning van Warrens bewering dat Sanders ooit had gezegd dat een vrouw in 2020 geen president kan worden, maakte van Warren, volgens Warren, dus een ‘leugenaar’. Bent u er nog?

Joop kopt CNN geeft audio vrij van ruzie tussen Warren en Sanders en gaat zelfs een stap verder dat RTL Nieuws. De site weet dat “De verhoudingen tussen de twee Democratische presidentskandidaten Elizabeth Warren en Bernie Sanders (…) danig [zijn] verstoord.” Het zichtbare bewijs blijkt “Na een tv-debat in Des Moines op dinsdag”, want toen “weigerde Warren de uitgestoken hand van Sanders.” Volgens Joop beweerde Warren tijdens het debat dat Sanders had beweerd dat een vrouw in 2020 geen president zou kunnen worden. Joop meldt ook dat Sanders  dit al tijdens het debat ontkende door “naar een video van meer dan 30 jaar geleden [te verwijzen] waarin hij al zegt dat een vrouw president kan worden in de VS. Ook wees hij er nog eens op dat Hillary Clinton 3 miljoen stemmen meer had dan Trump en dat een vrouwelijke president dus allesbehalve onmogelijk is.”

De Telegraaf noemt het moment tussen beide kandidaten “die het doorgaans goed met elkaar kunnen vinden” ongebruikelijk en ongemakkelijk. Ook zij vermoeden een deuk in de relatie tussen beide kandidaten – de vraag is waar Joop en de Telegraaf zich precies op baseren. Blijkbaar is de kwaliteit van die relatie algemene kennis. De kop Democratische kandidaten foeteren elkaar na debat uit doet overigens meer vermoeden dan er speelde. Van wederzijds uitfoeteren was niet echt sprake – doordat Sanders de boot afhoudt is van een gesprek eigenlijk nauwelijks sprake. Warren komt plotseling alleen te staan als Sanders wegbeent. Opvallend: de laatste alinea van het stukje in de Telegraaf is identiek aan de laatste alinea van het stukje op RTL Nieuws.

De Limburger maakt van de kwestie een gamechanger: “Nog voordat een Democraat tegen Donald Trump in het strijdperk is getreden in de slag om het Witte Huis, zijn diens mogelijke uitdagers bezig zichzelf te beschadigen. De hamvraag: kan een vrouw president worden van de VS?” De kop is de conclusie van het stuk: Democraten kiften, Trump wint. Zo’n stelling heeft een 50/50 procent kans van slagen, maar wel al heel erg vroeg. Eerst moet een democratische kandidaat worden gekozen, dan volgt nog een campagne met Trump en is het aan de Amerikaanse kiezer om een voorkeur uit te spreken. De vraag rijst of die voorkeur nog is terug te voeren op een botsing, afgelopen woensdag.

GeenStijl (CNN stookt ruzie tussen Elizabeth Warren en Bernie, Trump verdedigt Bernie) vermoedt een media-strategie van CNN “om Bernie net als vorige keer uit de race te werken. Bovenstaande fragmentje lijkt daar in ieder geval andermaal bewijs van.” En dan volgt de botsing tijdens het debat en een omschrijving van het treffen daarna. GeenStijl had dus als enige beeldmateriaal van het debat, niet alleen van de geweigerde hand.

Volledigheidshalve plaatste GeenStijl ook de reactie van Donald Trump op het voorval tussen de Democratische kemphanen (in een tweet van de BBC). Geen andere medium evenaarde de dit niveau van context bieden.

Om die context dan nog iets verder op te rekken: Sanders en Warren gaan head-to-head in de polls (ze schommelen beide tussen de 19 en 21 procent), maar Joe Biden gaat hen beide ruim voor: met  27 procent van de ondervraagden. Slecht nieuws voor de analist van De Limburger die vreesde dat de fittie tussen Warren en Sanders het presidentschap aan Trump laat. Maandag 3 februari weten we overigens meer, dan is de eerste belangrijke Democratische voorverkiezing in Iowa waar delegaties kunnen worden gewonnen. We zijn er dus nog niet – de verkiezingen voor het presidentschap zijn pas op dinsdag 3 november.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.