Gezocht: de juiste kandidaat

Bepaalt media-aandacht de populariteit van een kandidaat in peilingen of bepalen successen in peilingen de media-aandacht? Tijdens politieke campagnes is deze kip-en-het-ei-discussie van wezenlijk belang.

Bepaalt media-aandacht de populariteit van een kandidaat in peilingen of bepalen successen in peilingen de media-aandacht? Tijdens politieke campagnes is deze kip-en-het-ei-discussie van wezenlijk belang. Zit een kandidaat in een hype aan media-aandacht en scoort-ie daarom lekker in de peilingen (Donald Trump)? Of ziet-ie klem in de hoek waar de klappen vallen, media hem negeren, keihard aanpakken en scoort hij daardoor slecht in de peilingen (Jeb Bush)?

Richting causaliteit

On the Media – de podcast over media in Amerika, gaat samen met Nate Silver (van FiveThirtyEight.com) proberen de richting van het verband tussen media-aandacht en succes in peilingen te bepalen. Ik wil niet de suggestie wekken hier een uitspraak over te kunnen doen.Wel ben ik geïnteresseerd in pieken en dalen in zoekvolumes en peilingen en het nieuws dat daar vervolgens verscheen. Dus: welke kandidaat kloppen Amerikanen in op Google in om meer over te weten, hoe scoorden zij in de peilingen en welk nieuws domineerden toen de headlines?

screenshot-www.google.nl 2015-11-05 09-54-23

Als we ons beperken tot de Republikeinen, waar de strijd het hevigst is, dan staat Donald Trump er op eenzame hoogte, gevolgd door Ben Carson. Op de derde plaats piekt Jeb Bush af en toe en lijkt, ten slotte, Marco Rubio steeds vaker te worden opgezocht. Maar: Trumps zoekvolume lijkt langzaam uit te doven. Hij blijft de meest gezochte kandidaat, maar ook Trump kruipt langzaam dichter bij zijn concurrenten die juist langzaam aan volume winnen. Maar hoe verhouden de volumes in de zoekopdracht zich nu tot het nieuws?

Poll leider

De eerste piek, links in de grafiek (augustus) volgt op de aankondiging van Trump mee te doen als onafhankelijk kandidaat. De tweede piek (zaterdag 22 augustus) valt samen met nieuws over Trumps leiding in de opiniepeilingen. Dan volgt een dip (weekend) met een nieuwe piek op woensdag 26 augustus als ook andere media poll position van Trump bevestigen.

Debatavond

Op 17 september scoren alle kandidaten een piekje in zoekvolume: het is de avond van het tweede debat tussen de Republikeinse kandidaten. Dat debat wordt volgens commentatoren door Trump gewonnen, al krijgt hij regelmatig stevig weerwoord van BushOok Bush scoort deze avond in zoekvolume, meer dan Carson en Rubio. Hij heeft ook nieuws: vroeger stak hij nog wel eens een jointje op.

Holocaust

Ben Carson wint dan al langzaam aan zoekvolume, met een eerste duidelijke piek voor hemzelf op 9 oktober, daags na zijn opmerking dat de Holocaust niet dezelfde omvang had gehad als joden zich hadden bewapend:

“Basically, what I said is that when tyranny occurs traditionally around the world, they try and disarm the people first. And that is exactly what happened in Germany. You know, mid- to late 30s they started a program to disarm the people and by mid- to late 40’s, look what had happened.”

Democratisch debat

Dan scoort Trump, als enige kandidaat, een piek op 13 oktober: de debatavond van de Demcoraten. Zijn live tweets en commentaar op zijn Democratische collega’s leidt tot hernieuwde zoekopdrachten door belangstellenden. Geen van de andere kandidaten scoort hier duidelijk meer zoekopdrachten. Tot iedereen weer piekt op 29 oktober: de avond van het derde Republikeinse debat. Trump, Carson en Rubio scoren ongeveer evenveel zoekopdrachten, Bush blijft daarop achter. Hij krijgt wel verreweg de meeste media-aandacht met meer dan 7.000 vernoemingen in artikelen de dag na het debat.

Loser

Commentatoren stellen dat Bush dit debat heeft verloren en zijn campagne in ernstige problemen is geraakt. Het RCP Average – het gemiddelde van peilingen door Real Clear Politics, lijkt dit beeld te bevestigen. Deze week scoort Trump nog steeds hoog (24,6), nu wel ingehaald door Carson (24,8). Ook Rubio (11,0) wint. Bush (5,8) dipt en lijkt nu klem in de hoek waar de klappen vallen.

screenshot-www.realclearpolitics.com 2015-11-05 10-46-42

Deze uitslag volgt op het vaak harde commentaar op zijn debatoptreden; at face value lijkt hij na 3 oktober ook de interesse van de Amerikanen te verliezen – dat was zijn laatste piekje in zoekvolume. Die scoorde hij overigens door een diskwalificatie van de schietpartij in Oregon: stuff happens. Na zo’n opmerking lijken Amerikanen belangstelling in Bush te zijn verloren. Als dat niet snel bijtrekt, is Bush klaar met de strijd nog voordat die echt begonnen is. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.