Warmbier

Een Amerikaanse diplomaat heeft met drie Amerikaanse gevangenen in Noord-Korea gesproken. Meldt het NOS Journaal bijna terloops. Iets te terloops, denk ik. 

Het Journaal heeft alleen oog voor Otto Warmbier, een student uit Virginia die tot vijftien jaar werkkamp werd veroordeeld na beschuldigd te zijn van diefstal. Warmbier is tijdens zijn gevangenschap in coma geraakt en overgebracht naar de VS. Er zitten nu nog drie Amerikanen gevangen: Kim Hak Song, Tony Kim en Kim Dong Chul. Twee docenten en een zakenman. Zij hebben met een Amerikaanse diplomaat gesproken. 

Einde item. 

De brandende vraag luidt nu hoe het Amerikaans-Noord-Koreaanse diplomatieke verkeer precies verloopt. Blijft dat strikt beperkt tot de gevangenen of zijn er, zijdelings, gesprekken gaande over bijvoorbeeld de nucleaire aspiraties van het land? 

De vraag is onmogelijk te beantwoorden, maar feit is dat er Amerikaanse diplomaten in Noord-Korea zijn. In de slipstream van Warmbiers terugkeer. Dat is belangrijk nieuws, zeker voor de familie. Belangrijker voor ons blijft het feit dat er openlijk contact is. En niet lang na een diepe, internationale crisis. Er wordt gepraat, nog niet geschoten. Nu afwachten wat die gesprekken opleveren. 

Foto: Michael Day / Arirang Mass Games, Pyongyang / Wiki Commons 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.