#CMOW14: handige tools voor journalisten (in spe)

Er is geen one-shop-stop-toolbox voor journalisten. En vergeet nooit: hoe handig een tooltje ook, JIJ moet toch echt zelf een verhaal vertellen. 

Zo, tot dusver de stichtelijke opmerkingen. Want er zijn natuurlijk heel veel tools die ons leven veraangenamen. Ze vereisen een kleine investering in tijd, maar maken je even dan ook een stuk aangenamer. Zeker als je het naast studie druk hebt met werken, relateren en bloggen. De komende twee weken presenteer ik een aantal handige tools die zichzelf prima uitleggen. Dus zet je over de schroom om de digitale wereld in te duiken en ga er gewoon mee aan de slag.

1. Feedly Na het overlijden van Google Reader is Feedly een prima RSS-feed reader. Een watte? Een feed is een signaal dat een blog of site afgeeft du moment er iets nieuws op verschijnt. Handig, want dan hoef je niet steeds zelf te gaan kijken of er wat is bijgekomen. Daarvan krijg je gewoon bericht. Extra voordeel: je kan niet alleen media volgen met daarin allerlei onderwerpen, met Feedly kan je ook onderwerpen volgen in allerlei verschillende media. Je bouwt in no-time een overzichtelijk ‘persbureautje’ om nieuws over jouw passie bij te houden.

2. Followerwonk Je zoekt een bron, zeg: iemand met verstand over jeugdzorg. Hoe kom je daaraan? Met Followerwonk kan je zoeken in iemands twitterbio – dat geinige stukkie waarmee mensen zichzelf introduceren. Followerwonk zet er dan ook bij hoevaak iemand heeft getwitterd en hoeveel mensen diegene volgen. En dat zegt iets over diens autoriteit. Voor die autoriteit hebben ze ook een score, maar daar snap ik nooit iets van.

3. dlvr.it Stukkie geschreven en nu nog delen op Twitter, Facebook, LinkedIn, Pinterest, Tumblr, Delicious … Nee dus. Als je dlvr.it handig inregelt, zorgt deze dienst er automatisch voor dat een stukkie op jouw blog bij alle denkbare diensten wordt gepost. Geen omkijken naar.

4. Journalism Toolbox Een absolute must-volg (bestaat dat woord?) is Journalism Toolbox. Gratis en voor niets werken professionele journalisten aan informatie en kennis over actuele en achtergrondzaken. Natuurlijk hebben ze ook een twitteraccount. Daarop alle nieuwe berichten.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.