Netvizz: Facebookdata voor lokale journalisten

De verkiezingen staan voor de deur – de lokale dat is. Dus worden vele facebookpagina’s afgestoft om de komende campagne met het electoraat in contact te komen en te blijven. Die pagina’s kan je hardcore vanachter je laptopje volgen (F5, F5, F5, …), je kan ze ook monitoren met een handig toepassing: Netvizz. Je harkt dan de comments, de likes, shares, de haha’s, wows en angry’s moeiteloos naar binnen. En ook URL’s (van artikelen) kunnen worden ‘teruggezocht’ op Facebook: wie heeft mijn stuk nu geliked en gedeeld? Netvizz is de vinger aan de Facebook-pols van het lokale electoraat (maar vergeet niet af en toe ook iemand eens te spreken).

Netvizz heeft een aantal zoekmogelijkheden: naar groepsdata, pagina-data, het netwerk van mensen die een pagina ‘liken’, al het beeldmateriaal van een timeline en statistieken over URL’s die zijn gelinked via facebook. Verder kan je eenvoudig zoeken met Netvizz – je tapt dan direct in op de zoekfunctie van Facebook, maar dan net wat overzichtelijker (een fijne tabel). De output van Netvizz is een zip-bestand. Als je dat uitpakt, krijg je een .tab-file en die kan je heel eenvoudig via een Google Spreadsheet omzetten in een Excell-bestand. En dan: rekenen maar!

gephi: netwerk-analyses

Om netwerken in kaart te brengen, moet je Gephi downloaden. De netwerken worden aangeleverd in een .gdf-file. Let op! Werken met Gephi is geen sinecure. Enige geklungel (en veel geduld) in aan te raden. Om keiharde uitspraken te doen, is enige kennis van netwerktheorie noodzakelijk. Maar, de theorie heeft (begrijpelijke) beschrijvende statistiek waarmee ook lokale journalisten met een beetje gevoel door data prima uit de voeten kunnen. Laat je niet bijvoorbaat afschrikken. Nu nog de juiste vragen aan al die data die ook de komende campagnestrijd ook voor lokale journalisten gewoon voor het oprapen liggen …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.