Uitvoeringsprobleem: bepalen van haat-zaaiende moskee-preken

Lodewijk Asscher wil de ISIS in Nederland verslaan; een verontrustende boodschap, omdat hij daarmee ook aangeeft dat de ISIS al in ons land is. Maar dat terzijde. Eén van de maatregelen die hij afkondigde, is de strenge controle van ‘haatzaaiende’ imams. En omdat uitvoering van beleid veel minder sexy is dan het afkondigen ervan, rijst bij mij direct een vraag: hoe gaan Asscher/Opstelten dat precies controleren?

De verwachting is dat inreizende imams bij de grens kunnen worden tegengehouden. Op basis waarvan en hoe, blijft onduidelijk. Wat moet een imam in, zeg Syrië hebben gepredikt om Nederland niet in te mogen? En, belangrijker, hoe weten wat hij in Syrië heeft gezegd en dat in Nederland gaat herhalen? De eenvoudigste manier is om vanaf nu alle bezoekende imams toegang tot Nederland te ontzeggen op basis van hun imam-zijn. Maar dat riekt naar discriminatie en wat als we nu eens zeer populaire, de-radicaliserende imams toegang tot onze jongeren ontzeggen?

Niet sexy.

En wat moeten we nu met de imams die hier al zijn? Verwachten Asscher/Opstelten van kritische volgelingen een telefoontje als de voorganger plots radicale taal uitslaat? Worden in alle Nederlandse moskeeën nu microfoons opgevangen die worden doorgelust naar de lokale politie waar een getalenteerd agent oordeelt over het haatzaaiend karakter van een preek? Zoekt de AIVD nu informanten in moslimkringen of bestaat er nu iets als een ‘moskee-dienst’ – jonge rekruten mogen zich bewijzen door preek na preek op hun opruiend karakter te beoordelen. Kortom: wat is een haatzaaiende moskeepreek en wat een enthousiaste divergentie tussen islam en andere geloven?

Niet sexy.

Als we weten welke imams radicaliseren, kunnen we ingrijpen. Die ingreep bestaat vooralsnog uit een gesprek tussen haatimam en burgemeester. Waar gaat dat gesprek over? Dreigt de burgemeester de geestelijk vader met … Ja, met wat eigenlijk? Uitzetting? Intrekken van het visum? Wat als de imam een Nederlands paspoort heeft en radicaliseert? Overigens, meldt Trouw, radicaliseren maar weinig jongeren door een preek. Internet is veel succesvoller in het werven van geradicaliseerde jongeren.

Allemaal niet sexy. Wat wel sexy is, is dat Asscher iets gaat doen. Hij pakt mensen aan en predikt over slangen die hun gif verspreiden in Nederland (echt) en dat de regering daar nu iets aan gaat doen. Maar er blijven bij mij vragen: hoe dan precies?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.