Redactie Vox en nieuwssite RU Nijmgegen: stap op en doe het zelf!

Eerlijk is eerlijk – het is een knap staaltje Stalinistisch persbeleid in Havana aan de Waal. Eerst reduceerde het CvB van de Radboud Universiteit Nijmegen (RU Nijmegen) de frequentie van Vox (de campuskrant voor personeel en studenten) naar één keer per maand. Daarvoor kreeg de redactie een site voor het laatste nieuws, maar zonder redactiestatuut om de onafhankelijkheid te waarborgen. Na enig aandringen kwam dat statuut er dan toch en nu dreigt die site achter een wachtwoord te verdwijnen.

De grip van de bobo’s op de universitaire media neemt hand-over-hand toe. Bestuurders zijn volgens interim-hoofdredacteur Anne Dohmen niet gelukkig met de journalistieke toon van de stukken. Er ontstaat zelfs onenigheid over woordkeuzen, vertelde ze de site van DUB – het uniblaadje van Utrecht. De redactie in Nijmegen voert achterhoedegevecht na achterhoedegevecht. Kansloze missies natuurlijk – en, eerlijk is eerlijk: ze laten zich ook het kaas van hun brood eten.Want waarom wil je onder deze omstandigheden sowieso een medium maken? Stap uit de hele constructie, neem een laptop mee, snor wat enthousiaste studenten op en doe het zelf. Los van de universiteit – op eigen houtje.

Dat idee, om de vrijheid te verkiezen boven een voortdurende strijd met je broodheer, is al wel een tijdje bij Dohmen zelf geland. Zij is sinds een half jaar freelance journaliste – zonder baas, dat is. RU Nijmgegen huurt haar in voor geleverde diensten. Daarmee zit ze in een lastige spagaat. Ze kan de stekker eruit trekken en haar journalistiek-politieke principes laten spreken door op te stappen en vanuit een pandje in de stad een kek universiteitsblad maken. Elke kroeg in Nijmegen wil adverteren, de uitzendbureaus staan weer in de rij, Groupon-achtige acties maken je blad aantrekkelijk en de universiteit heeft het nakijken. Nooit meer de boze communicatiestrateeg aan de lijn die de kop toch echt positiever wil dan jij hebt bedacht.

Maar daaraan kleven grote (met name financiële) risico’s. Dus is Dohmen gebaat bij het eindeloos rekken van het onvermijdelijke: nieuws wordt nieuws achter wachtwoord wordt communicatie wordt groot-succes-verhalen-zonder-kritische-noot wordt nooit meer gelezen en verdwijnt. Dohmen heeft nog drie, vier jaar om haar portfolio dusdanig uit te breiden dat ze niet meer van de RU afhankelijk is.

Kap daar toch mee! Begin voor jullie zelf! Nijmegen heeft een ‘kritische’ traditie hoog te houden. Desnoods steun ik de actie. Met tijd, artikelen, ideeën en vijf euro. Als jullie het lef hebben om weg te stappen uit de sterfhuis-constructie. Ik zeg: één laatste nummer dat inslaat als een bom en dan wegwezen. terug naar het tijdperk van de verzetskrant-op-stencilmachine. Maar dan digitaal. Moet kunnen. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.