[Column Soulfood] Diepe ballen blues

Hard Again
Image via Wikipedia

Funk of blues (en in mindere mate misschien de disco): welke muziekstijl genereert de meeste hitte en dus het meeste zweet? Natuurlijk zweept de funk ons op. Het up tempo van de stijl creëert in no time vochtvlekken in onze kleren. De beat, net vóór de tel, de waanzinnige baslijnen, opzwepende blazers, geile gitaarriffjes – het zijn de ingrediënten voor een benauwde avond. En toch. Toch is er geen zweteriger en hetere muziek dan de blues. Denk ik. Is de funk een geil vluggertje, de blues een nacht lang vrijen. En dat is altijd nog heter en zweteriger dan een snelle ontlading in een amoureuze pas de deux. Altijd staand ook – de funk dat is.

Nee, geef mij maar de blues. Niet snel en staand, maar alle ritmen en overal. Zo beredeneerd dringt één bluesalbum zich direct op. Kleine quizz: de titel van dit meesterwerk is zo dubbelzinnig als maar kan. De zanger speelde zowel akoestisch als elektrisch. In het Zuiden en Chicago. Hij was voor de opnames vooral bekend onder Britse beatbandjes. En zij brachten het blues-idioom via hun eigen platen weer terug naar de roots. Daar was de muziek eind jaren vijftig ondergedoken in nietszeggend cafeetjes en speelden deze Grote Man voor een habbekrats de blaren op hun vingers. Tot  1977. Weet u het al? Ik noem een naam: Willy ‘Big Eyes’ Smith. Nee? Nog ééntje dan: ‘Pine Top’ Perkins. Echt nog niet? Een laatste aanwijzing: Johny Winter?

Als u het nog niet weet, hoeft u zich niet te schamen, maar ik zou wel morgen naar de platenzaak rennen om Hard Again van Muddy Waters aan te schaffen. Er is mijn inziens geen dampender, zweteriger en heter nummer in de (blues)muziek opgenomen dan Manish Boy in de uitvoering op dit album. Eén akkoord, vijf minuten lang, hele, hele diepe ballen blues. Alleen al van het luisteren verschijnen pareltjes zweet op mijn neusvleugels die steeds wijder gaan staan om mijn lichamelijke behoefte aan zuurstof te kunnen bevredigen. Op mijn rug meandert een straaltje richting broekriem. Vergeet deze zomer die flauwe Latijns-Amerikaanse, zin-in-rosé-opwekkende, heupwiegende deuntjes. Als u uw heupen wilt laten wiegen, doe dat dan Hard Again. Met Muddy. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.