Cyberspace militair domein + aanvulling

> Athenaeum Amsterdam stuurde mij een belangrijke nuance via Twitter. Voor degene die nog niet tweet, lees je hier een kritische beschouwing over cyberwarfare in het algemeen.

> Evgeny Morozov is de redacteur van The Net Effect – een digitale bijlage van F(oreign) P(0licy). Ook hij nuanceerde de aanvallen direct na de bekendmaking. Zijn nuance vind je hier. Zijn blog trouwens hier.

**

Vermoedelijk Noord Koreanen, maar zeker weten doen we niet. In het weekend van 4 juli waren Amerika en Zuid Korea weer slachtoffer van massale cyberattacks.

Minister van Defensie Robert Gates ziet cynerspace al één van de nieuwe, militaire domeinen naast land, lucht en zee. Op 23 juni gaf hij daarom de opdracht om Cybercom (Officieel: USCYBERCOM) als subeenheid van de US Strategic Command op te richten. Amerika neemt het buitengewoon serieus. In oktober 2010 moet Cybercom operationeel zijn. Vanaf volgend jaar kunnen de Amerikanen de strijd aan met oorlogen in cyberspace. Oorlogen die nu nog aan het oog zijn onttrokken.

Cybercom als onderdeel van de Amerikaanse defensie roept meteen een aantal vragen op. Wie zijn dan die tegenstanders? Hoe gaan ze te werk? Neem je gevangenen in cyberspace? Geldt er oorlogsrecht? En misschien wel de allerleukste vraag: is Nederland wel eens slachtoffer van cyberaanvallen? Als Amerika al instituionele regelingen heeft getroffen, dan moet Nederland daar toch over na hebben gedacht. Doen wij dat ook bij Defensie? We gaan maar eens aan de speur. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.