Paul Krugmans 101 over economische geschiedenis

Nee, er was nooit een debat tussen Keynes en Hayek. Dat willen economen en historici ons graag doen geloven, maar ‘t is niet zo. En dat de naam Hayek weer regelmatig opduikt, tja, Krugman snapt het ook niet helemaal.

Economen hebben al tijdens de Grote Depressie afstand genomen van de Oostenrijks-Amerikaanse econoom. Full disclosure: Paul Krugman is een groot Keynes aanbidder en haalt voor de scherpste bewoording van het Hayek-oordeel een ander aan: David Warsh. Ik was net bezig in Hayeks pamflet over de weg naar de slavernij. Die kan dus weer terug de boekenkast in tot ik deze veroordeling ben vergeten:

So why is his name invoked so much now? Because The Road to Serfdom struck a political chord with the American right, which adopted Hayek as a sort of mascot — and retroactively inflated his role as an economic thinker. Warsh is even crueler about this than I would have been; he compares Hayek (or rather the “Hayek” invented by his admirers) to Rosie Ruiz, who claimed to have won the marathon, but actually took the subway to the finish line. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.