Amerikaanse militaire interventie in Mexico

Rick Perry is gouverneur van Texas, wil president van Amerika worden en doet daarom mee aan de strijd om de nominatie binnen de Republikeinse Partij. Daarvoor moet hij stemmen winnen en stemmen win je door standpunten in te nemen. Tijdens een bijeenkomst riep Perry daarom op militair te interveniëren in Mexico. Gekkenhuis, gilde commentatoren. Oorlogsretoriek om zijn verlies in de peilingen te compenseren, schreeuwden anderen. Mexico is geen failing state en zal dat ook niet worden, repliceerde tegenstanders. Kortom: Perry is in de war met zijn war on drugs. Maar klopt die ‘verwarring’?

Het ‘Mexicaanse probleem’ is bekend. Sinds 2006 zijn er meer dan 36.000 doden gevallen in de voortdurende oorlog tussen drugsbenden. En het probleem breidt zich langzaam uit. Hoewel het aantal misdrijven in de grensregio lijkt te dalen, neemt The Small Wars Journal wel een versteviging van de greep door Mexicaanse drugkartels (Transnational Criminal Networks – TNC’s) op het Amerikaanse openbaar bestuur waar. De Inspector General of the Department of Homeland Security bericht dat

… since 2003, 129 U.S. Customs and Border Protection officials have been arrested on corruption charges and, during 2009, 576 investigations were opened on allegations of improper conduct by U.S. Customs and Border Protection officials.

Homeland Security en de Joint Forces Command beschouwen corruptie door Mexicaanse kartels als belangrijkste bedreiging voor de Amerikaanse nationale veiligheid. Gevolg: een toenemend aantal rechtszaken tegen Amerikaanse overheidsfunctionarissen. Naast corruptie, raakt het Mexicaanse probleem Amerika ook militair: Obama heeft toegestemd om drones in te zetten om voor de Mexicaanse overheid inlichtingen over de kartels in te winnen. Do the math: corrupte lokale overheid, ‘s naties belangrijkste bedreiging en inzet van Amerikaanse militaire middelen. De interventie is al halverwege.

Perry’s opmerking is blijkbaar niet alleen gevoed door de wens zij peilingen op te schroeven – de Mexicaanse problematiek sijpelt langzaam Amerika binnen en wordt soms zelfs actief door Amerikanen zelf binnen gehaald. Zoals met de mislukte Operatie Fast & Furious. Doel: het volgen van wapens vanuit Amerika om zo tot het hart van de Mexicaanse drugkartels door te dringen. Zoals het Nederlandse IRT-team drugs wilde volgen tot de haarvaten van de Amsterdamse onderwereld, volgden Amerikaanen wetsdienaren automatische wapens.

De – illegale – activiteiten kwamen aan het licht toen Border Control Agent Brian Terry door een AK-47 was doodgeschoten. Het wapen was door het Amerikaanse Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives doorgelaten in de hoop zicht te krijgen op het Mexicaanse Sinaloa-kartel. De vraag is of Perry dit allemaal ook in zijn opmerking heeft gestopt – feit is dat Amerikanen voor minder hebben geïntervenieerd in Latijns-Amerikaanse landen en feit is dat deze kwestie niet kan wachten op een nieuwe Amerikaanse president. Obama zal, gezien de maatschappelijke impact aan beide zijden van de grens, Mexico hoger op de politieke en publieke agenda moeten zetten. <<

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.