Script van een item op het NOS Journaal: valse bommelding in #Leiden

Je zou sterverslaggever zijn van de NOS. Dan doe je bijna dagelijks verslag vanachter afzettingen. Dat is heel normaal, want het is jouw vak. De wijk waar je je grote satellietwagen neerzet is toch een beetje van streek. Ik fietste ook even om toen camerateams over het drukke kruispunt vlak achter mijn huis heen-en-weer aan het rennen waren om shots te maken van een bommelding driehonderd meter verderop. Gelukkig was de bommelding vals, wel moesten volgens de NOS driehonderd studenten en docenten het pand verlaten. Geen nieuws dus. Maar ja, nu heb je er al een wagen staan. Dus vermoed ik het volgende item, vanavond op het Journaal. Omdat je soms ook kunt lachen om dingen die erg serieus te nemen zijn.

Verslaggever kijkt in camera. Op de achtergrond politieauto die weg afzet. Agent regelt verkeer op drukke ader door de stad. Het waait en regent, toch staan we buiten. Stand-upje: ‘En weer was het raak vandaag in Leiden. Amper bekomen van de dreigende school shooting eerder deze week was vandaag de Hogeschool aan de beurt.’

Voice-over beelden waarbij studenten en docenten pand verlaten: ‘Vorige week maandag bleven in Leiden de middelbare scholen gesloten nadat op internet een leerling aankondigde zijn docent neer te schieten. Vandaag kreeg de politie een melding binnen dat er een bom zou zijn geplaatst op de Hogeschool. Driehonderd studenten, op de laatste dag van hun tentamenweek [opgepikt van sociale media, SL] moesten voortijdig het pand uit. De politie [shot van agenten] wilde niet zeggen hoe de bommelding precies was binnengekomen. Het is dus onduidelijk of de bommelding net als de aangekondigde shooting van maandag op internet staat [shot van bericht internet, of computer].’

Presentator schakelt met verslaggever die met Naturalis in de rug de urgentie in een live-gesprek probeert op te voeren. Presentator: ‘De bommelding is vals, toch Kees van Dam in Leiden?’

Kees: ‘Ja, [naam presentator], de bommelding was vals. Maar het was wel de tweede keer in korte tijd dat de stad hier met een serieuze dreiging te maken had.’

Presentator: ‘Is al bekend wie hierachter zou kunnen zitten?’

Verslaggever: ‘ Kees: ‘Nee! Daar heeft de politie lopende het onderzoek geen mededelingen over gedaan. Ook is niet bekend hoe de melding is binnengekomen: met een telefoontje of via internet.’

Presentator: ‘Dank Kees van Dam, vanuit Leiden dat vanmiddag werd opgeschikt door een valse bommelding. Verder …’

Journalistiek: een prachtvak!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.