Gratis doe-het-zelf-politieke-journalistiek

Het gaat kut met de kranten. En als ze elke morgen blijven voorkauwen wat ik moet denken over ‘het Haagse’, dan snap ik ook wel waarom. Daarom een korte handleiding doe-het-zelf-politieke-journalistiek. Helemaal gratis.

Terloops had ik al een tijdje een abonnement op de RSS van de Tweede Kamer, keurig in mijn Netvibes ondergebracht. Maar ik las de posts die binnen kwamen eigenlijk nooit. Ik klikte ze altijd weg omdat ik er veel te veel heb om normaal bij te kunnen houden. Zonde. Want de feed van Debatten in het kort blijkt, nu ik er wel even de tijd voor heb genomen, voor de gemiddelde nieuwsjunk al bijzonder handig te zijn.

Journalistieke stukjes
De stukjes zijn verrassend journalistiek geschreven. Zo ‘kopt’ een feed: Fel debat over Algemene nabestaandenwet. Agnes Kant (SP) nam tijdens dat debat geen ‘blad voor de mond’. Het voorstel van staatssecretaris Aboutaleb om nabestaanden na twee jaar weer te verplichten te solliciteren, noemde ze ‘onfatsoenlijk, hardvochtig en onmenselijk’.

Correcte weergave
De korte weergaven van de debatten zijn een welkome aanvulling op de persdiensten die toch vaak aan het interpreteren slaan of veel debatten niet behandelen. Ook niet kort ergens weggestopt in de krant. Wat toch een heel normale functie van een krant zou moeten zijn: een correcte weergave van wat is gezegd.

Doe-het-zelf
Gecombineerd met de (gratis) persberichten van Regering.nl, gratis live volgen van debatten, de kamerverslagen en Kameragenda, kun je toch een heel eind komen. Een handige combinatie van feeds van de politieke partijen (het CDA heeft er trouwens geen), een database met parlementair historische feiten, de Politieke Barometer en wat historisch krantenmateriaal moet toch een mooi essay voor de zaterdagbijlagen kunnen opleveren. O ja! Zoek je (bijna) rechtenvrij beeld om bij je eigen geschreven artikel te plaatsen? Kijk dan eens hier. Ergo: aan de slag! <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.