Domme Jominee de Dominee

Dominee Jominee laat zijn kinderen niet vaccineren. Dat doet hij op basis van een denkfout en een rotsvast vertrouwen in de Grote Genade. Ik installeer liever een traphekje.

Jominee (Johan van den Berg) is een bloggende en twitterende dominee. Dominees zijn communicatie-experts en gaan graag met hun tijd mee. Johan – ik doop hem bij deze Jominee de Dominee – dus ook. Dat doet hij zo goed, dat hij met één tweet mij direct de kast op kreeg. Dat terwijl ik was uitgeslapen. “@bindertjan Wij hebben besloten ons grut geen #griepprik te laten geven. Gezien de cijfers van het RIVM: http://tinyurl.com/y8rb9pb.”

Dat hij zelf besluit om zijn kinderen bloot te stellen aan de risico’s van de Mexicaanse griep, is tot daar aan toe. Wie zijn lot legt in de schoot van Gods liefde en er op vertrouwt dat Zijn Genade al dat menselijk falen wel repareert, krijgt van mij de zegen. Om dat als verhuld advies de wereld in te slingeren en anderen van een verstandig besluit af te houden, stuit mij tegen de borst. Zeker gezien gezag dat Jominee de Dominee heeft. Nu mag hij dat vinden – hij mag zijn evangelie prediken, zo u wilt. Ik dus ook. Vandaar mijn reactie: dom, dom, dom. En na de eerste tweet werd het niet veel beter: “@bindertjan De kans dat ze hier thuis van de trap vallen en iets breken, is groter dan op griep met ziekenhuisopname, laat staan in de IC.”

Uh?

De kans op een serieus ongeluk in huis (belangrijke doodsoorzaak bij kinderen) is inderdaad vele malen groter dan vervelende of zelfs ernstige bijwerkingen van de vaccinatie tegen Mexciaanse griep. De vergelijking is alleen wat cru. De kans op regen is ook groter, op een autoongeluk ook. De kans op een zaaddodende dienst op zondagochtend is zelfs navenant groter dan alle voorgaande kansen bij elkaar. Maar de kansen hebben niets met elkaar te maken. Noch werkelijk, noch theoretisch, nog esoterisch of theologisch. Het is een drogreden. Ook daar excelleren dominees in trouwens. Maar dat terzijde.

De kans dat een kind de griep krijgt, is klein. De kans dat een kind de griep krijgt na een vaccinatie, is nog kleiner. De kans dat een kind ziek wordt van de vaccinatie, zieker wordt dan van de Mexicaanse griep, is verwaarloosbaar. De kans is er, zeker, maar minimaal. Jominee de Dominee denkt echter binair, zoals veel mensen denken. Mensen overschatten de grootte van een kleine kans op een gebeurtenis. Als er een kleine kans is (zeg 0,1 procent) dan zijn we, gevoelsmatig, geneigd om deze kleine kans te overschatten.

Al snel wordt een kleine kans van 0,1 procent een kans van 50 procent: namelijk de kans op een gebeurtenis en een kans op geen kans op een gebeurtenis. Ook Jominee de Dominee aan deze cognitieve disonantie. En valt er vervolgens anderen mee lastig. De kans op nare bijwerkingen van de vaccinatie is in zijn hoofd, gevoed door angst en onwetendheid, wellicht zelfs door het rotsvaste vertrouwen in De Schepper als Hoeder, uitgegroeid tot een domme beslissing. Hij ziet van vaccinatie af op basis van een onrealistische angst. En nu niet sarcastisch: God sta hem bij. God sta hem bij als zijn kinderen met een ernstige longontsteking worden opgenomen op het IC. O ja, Johan: om te voorkomen dat mijn kinderen van de trap af vallen, heb ik een hekje gemonteerd. Je zou het een fysieke vaccinatie tegen het noodlot kunnen noemen … <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.