VV (6): Crisisliteratuur

Langzaam winnen we aan genoeg zelfvertrouwen om oorzaken van de financiële crisis in al haar complexiteit te ontrafelen. Al die analyses zijn munitie voor de verantwoording in de politieke arena.

Is the current crisis simply too big to reflect upon?, vraagt Wim van de Donk (Voorzitter WRR) zich af. Nee natuurlijk, anders was Aftershock. Economic Crisis and Institutional Choice nooit verschenen. 24 Zwaargewichten (w.o. Anthony Giddens, Jacques Delors, Peter Hall, Amitai Etzioni) worden ondervraagd over de (politieke of economische?) crisis. Op basis van interviews, maar weergegeven als essays, onderzoeken Hemerijck, Knapen en Van Doorne naar de wortels van al het kwaad – en de lessen die we daaruit moeten trekken.

Voorproefje van Loukas Tsoukalis (hoogleraar Europese Economische Organisatie in Athene): “The financial crisis that erupted in 2007 and quickly developed into a full-scale economic crisis has laid bare three colossal failures: the failure of the economics profession, the failure of markets and the failure of politics.”

Dat is Jeffrey Friedman in Critical Review het gedeeltelijk met hem eens.De economische crisis is vooral een politieke crisis. Een crisis van gereguleerd kapitalisme. Maar waar ging het nu fout: in het kapitalisme of in de regulering? “Which brings us to the elephant in the anteroom. Granting that the financial crisis was not a typical economic fluctuation, and granting that both regulatory action and regulatory inaction may have played a role, the intellectually (and politically) important question is whether it was nonetheless a crisis that can be laid at the feet of “capitalism.” This question does divide our authors.” In welke mate, moet u zelf maar even lezen.

Politiek of niet – het Centraal Planbureau (waarover Gerrit Zalm voor zijn ministerschap de scepter zwaaide) heeft ook een analyse geschreven. De site van het boek ziet er stukken beter uit dan van het planbureau (daar moet echt iets aan worden gedaan). We krijgen de eerste 24 pagina’s van het boek gratis, voor de rest moeten we betalen. En dat verbaast mij. Ik ben voor vrije data – geef al het materiaal maar aan ons. Dat doet het CPB trouwens al heel aardig. Zoals in deze kekke presentatie waarin het planbureau de toezichthouders behoorlijk op de vingers tikt (hun gebrekkige werk is volgens Casper van Ewijk de ‘kern’ van de problematiek).

Voor de echte liefhebber – en dan zitten we diep in de economische theorie en theoretici, is het seminar van The New York review of Books met o.a. Paul krugman en Nial Ferguson. Gezamenlijk in debat over de economische malaise. Krugman heeft zelf een blog dat (soms) best leesbaar is. Ferguson heeft ook een site. Smullen! <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.