JOURNALS #1: Crowdfunding, dode boel en oud nieuws

Welk artikel spreekt me op basis van de intro aan? Een wekelijkse leeslijst met #huiswerk. 

Crowdfunded journalism | Kleine bedragen bij elkaar harken om journalistieke producten te kunnen maken, dat is crowdfunding in een notendop. Maar, wie betaalt, bepaalt. Ook nu, vonden Lian Jian en Nikki Usher in Journal of Computer-Mediated Communication. Populaire projecten (met veel donoren of die snel het gewenste geld bijeen kregen) “are more likely to donate to stories that provide them with practical guidance for daily living (e.g., stories about public health or local city infrastructure), as opposed to stories from which they gain a general awareness of the world (e.g., cultural diversity, or government and politics)”.

Journalistiek daudt? | Ja, als je tenminste het antwoord op de vraag ‘Kan de journalistiek overleven’? op de redacties van Amerikaanse nieuwsorganisaties zoekt. Schrijft David Ryfe in Can journalism survive?, de laatste echte etnografische studie naar nieuws, aldus recensent David Domingo in Digital Journalism. De overlevingskansen liggen volgens Ryfe/Domingo in de wijze waarop het vak wordt gedefinieerd – minder formeel en in veel kleinere organisaties. Buiten de redacties dus. ‘t Boek staat op mijn verlanglijstje.

Politiek nieuws en sociale media | En als we het dan over nieuwe journalistieke normen hebben, welke zijn dat dan? Professionele distantie en neutraliteit gaan in de voortdurende dialoog tussen redacteur en politicus waarschijnlijk al snel through the window, blijven er vijf soorten journalisten over: “the sceptics, the networkers, the two-faced, the opiners, and the sparks.” En een diepe kloof tussen verslaggevers en commentatoren – maar dat is dan weer geen nieuws. (Ingrid Rogstad in Journalism Practice)

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.