[SoulFoodRadioOnline] Fossil Collective

Ja ja, de muziekstukjes op mijn blog hebben een gigantische bias voor mooie dingen. Lelijke muziek beluister ik te kort om er vervolgens iets over te schrijven. En dan krijg je dus alleen maar gejuich-in-gradaties. En gegeven die gradaties (leuk, erg leuk, indrukwekkend leuk, beyond indrukwekkend leuk en heerlijk) valt Fossil Collective in de laatste twee, al naar gelang mijn bui. Ik zet zelden zo vaak achter elkaar dezelfde plaat op als hun debuut Tell Where I Lie. Zoals ik al eerder schreef: goede muziek is herkenbaar zonder voorspelbaar te zijn. Alles ademt mijn studentenkamer in Zwolle, het bandje waarin ik toen speelde, de avonturen die ik toen beleefde en het beperkte referentiekader waarmee ik de betekenis van dat leven probeerde te achterhalen.

Goed, ik liet me even gaan.

Wegdrijven kan uitstekend met de dromerige harmonie van de band en, dat is lang geleden, een mannelijke zanger die zuiver zingt. Zoals modern tegenwoordig zijn de meeste nummers in een vliegtuighangar opgenomen, met de drummer ergens in Valkenburg en de zanger in het centrum van Leiden. Wat een vreemde trend om je band geluidstechnisch he-le-maal uit elkaar te trekken om de daartussen gelegen ‘ruimte’ op te vullen met … geluiden. Het is natuurlijk allemaal geen toeval – maar een kenmerk van ambient folk. Het duo Fossil Collective uit Leeds (ex-Vib Gyor) David Fendick en Jonny Hooker maakt het ook, maar wat is het behalve een niche tussen Bob Dylan en de elektronische niet-punk van de jaren tachtig waartoe de tijden geleden gerecenseerde Jeremy Messersmith ook behoort?

Een fatsoenlijke omschrijving heb ik nog niet gelezen. Maar ambient folk-formaties overstijgen zelfde het formaat duo (vaker zijn ze alleen). Ze maken prachtige harmonieën die ze niet verstoppen in een wall of sound maar een soort flow-of-melody, als dat al iets voorstelbaars zou kunnen zijn. Ik vrees dan ook dat de exponenten van deze zeer melancholische stijl het live vele, vele malen moeilijker hebben dan op de plaat. Daar kan hun studio veel werk verrichten dat in een concertzaal bijna niet mogelijk is. Zou je denken … Als ze de ambient niet meer hebben, dan hebben ze nog altijd altijd nog de folk om op terug te vallen. En dat is vooral heel erg low tech, direct en zuiver. En ook dan blijven de liedjes van Fossil Collective volgens mij moeiteloos overeind.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.