Mark Sanford of hoe een buitenechtelijke relatie je geen stemmen hoeft te kosten

Amerikanen zijn, is de overlevering, preuts. Buitenechtelijke relaties – niet zo slim als je in de race voor een zetel voor het Congres. Sterker: het wordt veel pijnlijker als je daar keihard over liegt. Dat jouw woordvoerder moet zeggen dat je wandelt in de Appalachen terwijl je met je geliefde (dat is: niet jouw vrouw) ergens in een hotelkamer ligt. Mark Sanford, voormalig gouverneur van Zuid Carolina, deed het midden tijdens zijn strijd met Democraat Elizabeth Colbert Busch. En dat overleefde hij want hij won de verkiezing. Het verschil? Zo’n tien procent punten.

Toeval?

Robert Entman (auteur van Scandal & Silence) denkt van niet. Democraten zijn niet zo goed in het uitbuiten van moreel ontoelaatbaar gedrag voor politiek gewin. Zeker niet het gedrag waarvan veel Amerikanen (helemaal niet zo preuts dus) blijkbaar ook denken: het maakt je geen slechter politicus. De kaart ‘overspel’ is nauwelijks gespeeld. In ieder geval niet in die mate dat Sanford moest stoppen met zijn campagne. Daarmee verliest Busch de zetel, maar geeft ze wel een sterk signaal af: beoordeel de man op zijn politieke daden. En daardoor herstelt ze hopelijk vertrouwen in een politiek oordeel over Sanford.

Hoewel hij met de rest van zijn leven met hoongelach zijn vakantieplannen bekend maakt. Niemand die hem ooit nog gelooft dat hij de bergen is ingetrokken. Maar, laten we eerlijk zijn, als-ie goed werk verricht, wie maakt het dan precies uit waar hij is? <<

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.