Crisiskaarten: wereldcrises vanachter je laptop

De wereld verslaan van achter je laptop kan – crisis mapping biedt journalisten vanachter de keukentafel een interessante doorkijk in diverse wereldcrises. 

17 januari 2011 – de Dag van de Woede in Tripoli. De dag dat de onvrede jegens Khadaffi omslaat in een opstand. De dag ook dat de eerste berichten over die opstand op Twitter en Facebook verschijnen. Daar melden burgers over het effect van hun deelname aan wat al snel ontaardt in een burgeroorlog. Al snel roept de Verenigde Naties op om een crisis kaart te maken. En die komt er: door de Online volunteers for the UN Office for the Coordination of Humanitarian Affairs. De VN wilde informatie, een groep betrokken netizens die beseffen dat er te weinig, onbetrouwbare informatie is over de zich snel ontwikkelende situatie, biedt die. Ze knopen hun netwerken aan elkaar en proberen door directe contacten met Libiërs een beeld te vormen van de situatie (zie video).

Met een goed Nederlands woord: crisis mapping. Doel: in kaart brengen van crises en rampspoed middels informatie- en communicatietechnologie. Doel is onderzoek naar patronen in reacties op deze rampspoed en crises om zo reacties van NGO’s of overheden te verbeteren. Een voorbeeld is het Satelite Sentinel Project (SSP) een samenwerking van commerciële satellietbeelden, academische input en … George Clooney. Het project richt zich met satellietbeelden en wetenschappelijke analyses op de spanningen tussen Noord en Zuid-Soedan. Laatste nieuws: Zuid-Soedan concentreert troepen langs de grens met het Noorden. Iedereen is gewaarschuwd.

Voormalig partner van dit project is UNITAR-UNOSAT: de satellietdienst van de Verenigde Naties. Een open bron aan satelietbeelden waar iedereen mee aan de slag kan (en mag). Een nieuwe tool in de strijd om in tijden van crisis aan betrouwbare informatie te komen, is de UN-ASSIGN. Deze crowdsourcing tool maakt het mogelijk om foto’s, met een mobieltje gemaakt, toe te wijzen aan kaarten. Zo krijgen hulpverleners een exacter beeld van de lokale situatie op basis waarvan ze hulp beter en efficiënter kunnen organiseren. En wie dat allemaal wil volgen, ook mobiel, hoeft zijn rugzak nauwelijks meer te pakken. De grote stromen kunnen we zien – vanaf onze laptop. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.