Muziek met (kerst)ballen II: James Brown

Voor je het weet heb je een serie (of een niche): muziek met (kerst)ballen. Na (het opnieuw uitgebrachte) Fairytale of New York (The Pogues) nu tijd voor een playlist die je wel aan je (schoon)familie kan voorschotelen mochten ze eerste en tweede kerstdag onverhoeds langswippen. Het hoeft namelijk allemaal niet zo zoetsappig met bellen, over rendieren of sneeuw. Het kan allemaal best wat ruiger; niet alleen bij The Pogues, ook bij good old James Brown. Hij heeft het niet bij een enkel nummer gelaten (ook bij hem moesten met Kerst veel monden gevoed), Brown heeft zelfs een heel Funky Christmas-album opgenomen. Brown lustte wel (kerst)pap van christmas-gekreun.

Daarop twee uitschieters, waaronder het verzoek Santa Claus: Go Straight To The Ghetto! En zorg er daar voor dat iedereen daar een cadeautje krijgt. En zeg maar dat James Brown je gestuurd heeft. In de verste verte geen belletjes te horen. De band swingt er lustig op los en Brown gromt vanuit zijn strak omzoomde heupen. Hoor ik Maceo Parker op de achtergrond soleren? Waarschijnlijk had de saxofonist de tekst nog niet gehoord. Het lijkt er op dat hij het nummer vooral benaderd als een Brown-nummer: hard, funky, strak. En opletten; de Baas was een notoir dictatoriaal voor zijn bandleden. Dat doe je niet als je een kerstnummer opneemt. Nog maar te zwijgen over het nummer Plea-ea-ease com ho-oho-me for Chris-sss-mas. Brown jerkt er heerlijk op los. Muziek om zwaar bij te tafelen. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.