[SoulfoodRadio] Kerst in de hiphop

WTF?, was mij eerste reactie. Ik klopte voor de gein ‘christmas song’ en ‘hiphop’ in en kwam op een aardig lijstje van MTV. Daarop (onder andere) Snoop Dog met Santa in the Ghetto (waar kennen we die van? Juist!), Christmas Rappin’ (Kurtis Blow) en Merry Muthaf—in’ Xmas van de altijd vriendelijke Eazy – een aardige parodie op het kerstverhaal dat meer weg heeft van een bezongen hoorspel dan een hiphop-hit.

Eerlijk is eerlijk, Eazy raps ‘flowen’ meer dan die van oerrappers RUN DMC. Maar de Runners hebben de rap wel op de kaart gezet, dus verdienen zij de exposure en respect in deze kerstblog over hiphop. Het nummer begint – traditiegetrouw –  met een ellenlang intro. Blijkbaar moet je kerstnummers meer dan je gebruikelijke genre inleiden. En (bonus, zie hieronder) RUN DMC heeft er een klip bij. We schrijven 1987. Het is allemaal wat monotoon en heel klassiek.

Om mijn stelling nog maar eens te onderstrepen – goede kerstnummers bewijzen alleen in de tekst hun lippendienst aan de geboorte van Jezus, muzikaal zijn nauwelijks sporen van kerst terug te vinden – The Christmas Song van David Branner ft. Marcus & Sky. Ze zijn blut, hebben honger en voelen zich niet respectvol behandeld. Dus trekken ze rovend en stelend door de straten. OK, op de achter-achtergrond horen we een citaat van een kerstlied. Maar verder is dit keiharde hiphop. Net als al die anderen genres gaat ook bij hen Kerstmis nooit ongemerkt voorbij. Het is misschien wel verstandig voor Santa om er weg te blijven. Of zich goed te wapenen. In ieder geval verbaal. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.