Haren: drie frames

Je zou commentator zijn – dan beleef je gouden tijden. Een feestje dat via Facebook volledig uit de hand loopt, is natuurlijk gefundenes Fressen. Aan hen een frame te vinden waar dit projectje in kan worden gewrongen. Er zijn er volgens mij minimaal drie.

Frame 1: It is Facebook, stupid! Sociale media maken de coördinatie van kopieergedrag door jongeren wel heel erg eenvoudig en laagdrempelig. Een uitnodiging is al snel verspreid. En voor succes werkt natuurlijk de aandacht van Neerlands media, de culturele en morele woestenij van Noord-Nederland en zich stierlijk vervelende jongeren met te veel vrije tijd. Maar, het begon met een internettool. Laat dat voorop staan! Voila; een verklaring voor de explosieve cocktail waarvan we de verwoestende werking op een keurige plattelandsgemeente allemaal (via sociale media) hebben mogen aanschouwen.

Frame 2: Niets nieuws onder de zon Mag ik het zeggen? Ja, ik mag het zeggen: Haren is natuurlijk ook niet zo heel erg spannend. Wie daar na een paar uur achterkomt, kan twee dingen doen: teruggaan naar huis of proberen er nog iets van te maken. Dat ‘er iets van maken’ verschilt van persoon tot persoon. Geen nieuws, me dunkt. Dat jongeren met te veel drank in hun donder hun puberale frustraties afreageren door met fietsen te gaan smijten, zou niemand moeten verbazen. Het is in vele uitgaansgebieden van Nederland elk weekend schering en inslag. En nu is het een keer in een villawijk aan de andere kant van Nederland op het formaat Ajax-Feyenoord. Maar verbazingwekkend? Neuh.

Frame 3: Uithuilen, theedrinken, opruimen! Wat nou, slachtoffer? Wat zij kunnen, kunnen wij ook! Ze waren heel snel – de actievoerders die Facebook aangrepen om Haren schoon te maken en op te ruimen. En de politie was ook blij met al die schokkerige filmpjes die van daders zijn gemaakt. Dat houdt zo lekker aan. De schoonmaakactie kreeg nog wat media-aandacht (dat is objectief; dan laat je beide kanten van het verhaal zien, al ging het niet heel erg van harte), de sociale-media-acties van politie-justitie iets minder. Wellicht voer voor criminologen? Ik wacht op de eerste Opsporing Verzocht met beelden van jongeren-met-capuchon die ‘s avonds op de bank die blik van vader krijgen te verwerken: ‘Jij was daar niet bij, toch, jongen? Laat ik het niet merken!’

Ik las dat de Partycrew uit Oss de gemeente Haren een helpende hand had aangeboden. Ze wilden wel een feestje bouwen op de voetbalvelden. Beetje geluid, bier, lichtshowtje, wat artiesten. Gezellig, leuk, bijna kosteloos en een omgeploegd hoofdveld van VV Haren.  Natuurlijk kost dat geld en is dat vervelend. Maar alles beter dan de schade waar de Harenaren nu voor moeten opdraaien. Maar he, als je denkt dat alles jouw dorp voorbij gaat, als je ervan overtuigd bent dat de moderniteit jouw niet raakt, tja, dan is het wreed ontwaken uit de pastorale rust van Noord-Nederland. Ik heb met ze te doen, maar de uitkomst die we nu hadden, had volgens mij niet gehoeven (al is dat meer hypothese dan weten). <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.