Het verschil tussen getallen, nummers en cijfers

Elke twee weken een column voor Soulfood – het radioprogramma dat elke zondag tussen 20.00 en 22.00 uur wordt uitgezonden op Unity FM. Deze week een column over getallen en cijfers.

Het getal tien bestaat uit twee cijfers. Dan weet u meteen het verschil tussen ‘getal’ en ‘cijfer’. We hebben heel, heel veel getallen. iets minder nummers maar tien cijfers. 0-1-2-3-4-5-6-7-8-9. Meer zijn er niet. De wereld in cijfers is dus overzichtelijk, de wereld in nummers vooral ongeordend en de wereld in getallen oneindig.

Die ongeordende wereld van nummers verklaart wellicht de drang om muziek vooral weg te schrijven in lijstjes. Top tienen, top veertigs, top honderden en of het nog niet genoeg is de Top 1000 a gogo. Ooit de directe aanleiding om Soulfood te beginnen. Wij vonden die laatste lijst namelijk niet zwart genoeg. Te veel blanke nummers …

Lijstjes dus. Om grip te krijgen op al die nummers die ooit zijn opgenomen. Een nutteloze exercitie, als u het mij vraagt. En dat doet u. Want wat zegt een nummer één dan? Is een nummer één vier keer beter dan een nummer vier? Of zevenendertig keer beter dan de nummer zevenendertig?

Ik kies in deze column blind voor nummer 7. Mijn ervaring is dat op elke willekeurige cd/lp het zevende nummer mij altijd aangrijpt. Het is zelden DE hit, het is een prachtige tweede die van een album wordt getrokken. En als proef op de som een klein experiment: ik laat het nummer van vanavond over aan de mannen van Soulfood – alles mag, als het maar het zevende nummer is. En als er geen zeven nummers op een CD staan, dan opteer ik voor nummer drie – ook een magic number. <<

2 reacties

Paul 19 februari 2017 Reageer

Het cijfer 10 is op school dus een buitenbeentje.

Lily 2 januari 2019 Reageer

Ja, raar. Dus het cijfer, dat je voor een proefwerk of zo krijgt, is dus eigenlijk een getal…..???

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.