Mobiele fotografie laat achterkant van politieke campagne zien

Evan Vucci is fotograaf voor de Associated Press en reist al een maand met Newt Gingrichs campagne mee. Gingrich, voormalig Speaker of the House doet een gooi naar de Republikeinse nominatie. Die geeft hem het recht in november de strijd met Obama aan te gaan. Een strijd om het Amerikaanse presidentschap. Dan moet Gingrich wel eerst zijn tegenstanders verslaan. En dat is best lastig. Want die tegenstanders, Ron Paul, Mitt Romney en Rick Santorum, reizen ook Amerika door. Ook in een bus. Ook langs zaaltjes vol aanhangers. Ook met een een stoet journalisten achter hen aan.

Evan Vucci dus. Fotograaf. In een campagne. En dat is soms heel lang wachten en je rot vervelen. Wat doet een fotograaf dan? Die gaat fotograferen. En zo geeft Vucci op Instagram een prachtig beeld van de campagne – je zou kunnen zeggen: van de achterkant van de campagne. De achterkant die lange tijd onzichtbaar was voor stervelingen als wij. Wij zijn in deze belangstellenden in Nederland. News junks die alles van een campagne die helemaal niet voor ons is bedoeld, willen weten.

Nu kan Vucci natuurlijk wel wat. Hij is professioneel fotograaf. Anderzijds – Instagram maakt veel lelijke foto’s ‘mooi’. Prachtige effecten, spelen met licht. Vucci laat in zijn foto’s zien dat soms de onzinnige details al een verhaal kunnen vertellen. Newt Gingrich-sokken (merchandise), een pluche pinguïn voor een spreekgestoelte, Amerikanen in diep gebed. Of een oude man, met stok, achter een lint. Wachtend op Gingrich. Dat willen wij dus ook! Vaker die mobiel uit je zak en even wat ‘Instagrammetjes’ maken van de wereld om je heen. Omdat een verhaal meer is dan woorden alleen. Zeker op internet. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.