Leers’s verantwoording over een mislukte minsterschap: het zijn de anderen

Het is geen campagne tegen Leers, echt niet. Sterker: ik had meer, veel meer van hem verwacht. Helaas faalde hij mijn inziens  eerder. Gisteren mystificeerde hij  onbegrijpelijke informatietechnologie, vandaag stak hij de hand in eigen boezem: Leers legt verantwoording af en erkent, vandaag, in een interview met dagblad Trouw niet in zijn missie te zijn geslaagd; een strenger gezinsherenigingsbeleid in Europa. Maar Europa wilde niet. Ondanks een reis langs vijftien lidstaten. De minister bleek onmachtig consensus te creëren Waarom niet?

Ik ben er maar heel eerlijk in: de toon van de PVV heeft mij niet geholpen. De scherpe toon van Wilders maakte de bedoelingen van Nederland in Europa verdacht.

En passant krijgt ook de Europese Commissie  een veeg uit de pan. Euro-commissaris Malmström

… heeft zich laten meesleuren in die polarisatie en is meegegaan in de mainstream van de meeste landen, zonder leiderschap te tonen en oog te hebben voor belangen van andere landen.

Dat de PVV de zwarte piet krijgt, was al bekend. Zij zijn weggelopen voor hun verantwoordelijkheden en hebben blijkbaar de Eurolanden de stuipen op het lijf gejaagd door populistische prietpraatjes te verspreiden. Kwalijker is het verwijt van Leers (die enige Europese functie nu gevoegelijk op zijn buik kan schrijven) dat zijn missie is mislukt doordat Malmström door die praatjes werd bevangen. Alsof de commissaris zijn oren laat hangen naar Wilders c.s..

En zo legt Leers verantwoording af over zijn optreden: door te wijzen naar een ander en niet zelf de verantwoordelijkheid te nemen voor een uiterst zwak optreden als minister na een zeer doortastend optreden als burgemeester. Mis ik nog de les: blijkt uit Leers’ optreden dat Nederland geen immigratiebeleid meer kan formuleren? Met andere woorden: zegt deze bekentenis iets over de kracht van Nederlandse en Europese instituties? Dempen zij initiatieven zo sterk af dat niemand meer kan krijgen wat-ie wil? Of gaat deze verantwoording over de bestuurlijke kracht van de minister-demissionair die daar de afgelopen twee jaar niet mee kon omgaan; die geen weg kon door die instituties kon vinden?  Roept u maar, ik ben er uit. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.