@migoboras: Leers’ Bulgaarse lingeriescan

Wilt u de volgende zin enige tijd op u in laten werken?

Zonder afbreuk te doen aan het principe van het vrije verkeer wil ik toch stevige controles kunnen doen, om die mensen eruit te halen die hier niet mogen zijn.

Ik ga met dergelijke zinnen altijd een halve dag ‘in dialoog’. Dat komt voort uit de diepe wens om mensen, ongeacht wat ze zeggen allereerst serieus te nemen. Afdoen als ‘verward’, ‘inconsistent’, ‘onbegrijpelijk’ of ‘onzinnig’ kan dan altijd nog. Na de langstudeerboete die gewoon een maatregel blijft terwijl alle partijen tegen zijn, de diepe crisis die nu eenmal hard ingrijpen vereist terwijl de eocnomie lijkt aan te trekken, de gevolgen van Roemers uitspraken op de internationale, financiële markten (of niet) nu dan  het strengere toezicht zonder te tornen aan het principe van vrije verkeer van personen en diensten van minister Leers (van hem is de uitspraak).

Reuze handig!

Leers orakelde deze paradox bij de presentatie van een mobiel systeem dat verkeersstromen meet. Of, geciteerd door BNR: ‘”Het systeem is ondersteunend voor het mobiel toezicht aan de grens. Daardoor kunnen we nog alerter signaleren waar situaties voorkomen die misbruik maken van de open grenzen, zoals bij mensenhandel en drugshandel.” Dat kan je volgens de minster namelijk aardig inschatten. @migoboras, zoals het systeem heet, kan namelijk verdachte auto’s herkennen. En dat is reuze handig! BNR heeft keurig meegeschreven: “Verdachte auto’s worden vooraf ingevoerd in een datasysteem. Motoragenten kunnen de gesignaleerde auto vervolgens aanhouden. Er wordt niet gecontroleerd op het kenteken, maar op land van herkomst.”

Tas vol lingerie

En de mystiek neemt met elke alinea toe. Waarom alleen maar motoragenten? Als de auto’s verdacht zijn van mensen- en drugshandel, ernstige vergrijpen, waarom pikken we ze alleen op als ze Nederland uit gaan en niet eerder? En, spannend – hoe herken je een verdachte auto als je niet kijkt naar het kenteken? Met andere woorden: hoe zien we dat er in de auto mensen zitten ‘die hier niet mogen zijn’? BNR schreef keurig met de minister mee:

Het kan zijn dat iemand afkomstig is uit Bulgarije met een auto waarin allemaal werknemers zitten of dames die, zeg maar, de lingerie nog in de tas hebben zitten en dan zeggen: we komen alleen maar op vakantie.

Bulgaarse bouwvak

Mmmm, waar herken je die werknemers dan aan? En hoe zie je dat dames lingerie in hun tas hebben zitten?  Om de auto’s te herkennen, moeten ze al eerder door politie in hun databse zijn gevoerd. Anders zou die motoragent de auto niet herkennen en aanhouden. Overigens: waarom mag je als Bulgaarse niet met een tas vol lingerie op vakantie in Nederland? En vrij verkeer regelt toch de mate waarin Bulgaren in Nederland mogen  werken? Dat is toch geen strafbaar feit per se?

Die ene zin zet me aan het denken end erest van het stuk helpt niet bij de antwoorden. Dat is BNR niet aan te rekenen. Ik kan me voorstellendat zij keurig hun werk hebben gedaan. Leers laat het hier echter afweten: de Bulgaarse lingeriescan zal vast een ‘groot succes’ zijn. Ik kan ’em niet echt serieus nemen. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.