R.I.P. Soulfood of kroniek van een aangekondigde dood

Vanavond sterft een instituut – na ruim acht jaar stopt Neerlands beste radioprogramma. Het zal een zachte dood zijn. Soulfood zocht en vond wekelijks nieuwe muziek, ontsloot voor luisteraars de rijke Amerikaanse popgeschiedenis en hielp mee die te schrijven. In de strijd om een concessie heeft Unity FM besloten om in te grijpen. Dat is begrijpelijk en jammer tegelijkertijd.

Het programma begon ooit als kritiek op de wel heel blanke Top 2000 die jaarlijks het oude jaar uitluidt. Die lijst is er de afgelopen acht jaar niet multi-cultureler op geworden. Hilversum heeft de kritiek wel aangetrokken en kwam met een zwarte lijst. Uiteraard geparkeerd op Radio 6 – voor de liefhebber dus. Voor die selecte doelgroep wilde Soulfood, acht jaar geleden, een programma maken.

We mochten beginnen op de zolderkamer van een oude school bij Holland Centraal. Moesten we wel een bandje maken met hoe het programma er ongeveer zou uitkomen te horen. Het is waarschijnlijk het ‘zwartste’  bandje ooit geworden, met een nummer dat er van mij absoluut op moest: You Look Good To Me door Oscar Peterson, Ray Brown en Niels Pedersen, Montreux 1977. Ik ben vrij snel met actieve deelname aan het programma gestopt. Ik schreef onregelmatig een column en schoof heel af en toe eens aan. Dat gaat dus niet meer – de plug wordt eruit getrokken. Eeuwig zonde. <<

spotify:track:0zQb7YEMOuxc9h05XIPN4z

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.