[Den Haag] Een Kamer vol verliezers

Prachtig hockey (Amerikanen wonnen van de Zwitsers) en voetbal (Inter AC Milan verloor van Manchester United) maakte debat over Irak te pruimen. Voorwaarde was wel alles tegelijkertijd tot je te nemen.

Op zich zou een debat over oorlog en vrede spannend genoeg moeten zijn. Maar dat was het natuurlijk niet. Balkenende had de kabinetsreactie op Davids immers in graniet uitgehakt. Daar viel niet meer aan te tornen. De lezing van de oppositie van het onderzoek deelde hij niet. Nee, dat betekende niet dat het rapport niet deugde. Dat betekende dat ‘toen’ een heel andere situatie was dan ‘nu’.

Gebakken peren
De terechte opmerking van Halsema dat het staasrecht geen ‘toen’ en ‘nu’ kent omdat je als minister nu eenmaal bent opgezadeld met het hele verleden, landde niet. Ze stuitte op Dde mantra van de avond: Balkenende deelde haar mening niet. GroenLinks drong aan – er is geen ‘toen’, alleen maar nu. Balkenende De premier was niet van plan om toe te geven. Van Svencouver tot Den Haag hadden zijn mannetjesmakers het erin geramd: toen, toen, toen, toen, nu, nu, nu. En het kwam er gisteren dus uit. En nu zitten we met de gebakken peren.

Onmachtige Geert
Niet alleen premier Balkenende, ook toen oppositieleider Bos en kamerlid Koenders kwamen gisteren onder vuur te liggen. Wilders’ citaten van beide toen, knap bij elkaar gegoogled (één VN-mandaat is genoeg, een tweede is niet noodzakelijk om Irak aan te stampen) kwamen ook al niet aan. Hamer, fractievoorzitter nu, hield haar poot stijf: wij waren altijd al tegen die oorlog. Toen en nu.

Verhit
Dus voor de PvdA was er geen ‘toen’ en ‘nu’ – hoe kunnen ze dan akkoord zijn gegaan met de kabinetsreactie waarin die tijdsspagaat wel is aangebracht? Wilders was te verhit in zijn poging Hamer af te branden. Ze bleef stoïcijns. Ze was wel bereid om met Geert nog eens de context van zijn citaten te bestuderen. Ik begreep de onmacht die dat lange lijf uitstraalde. Hij droop af – murw gebeukt door zoveel oppositie van een coalitiepartij. Vanavond weer. De laptop, televisie en radio staan aan. Heerlijke tijden. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.