Laat Weesper publiek toch mee-kijken en -doen

Weesper scholen zijn bedreigd en de burgemeester is wel heel summier met informatie. Zonde – al die ouders zijn inzetbaar om echte ongelukken juist te voorkomen. Het publiek is een middel waar de gemeente gebruik van moet maken.

Je zou in Weesp maar je kinderen naar school sturen. Dan ben je je na gisteren helemaal lam geschrokken. Het dreigement aan onderwijs volgend en gevend Weesp was zo serieus, dat vandaag besloten is alle ramen en deuren dicht te houden. Zo lezen ouders in een brief van de burgemeester. Op Radio 1 de gebruikelijke vox pops (de mening van de straat) over die brief. “Hoop onduidelijk, nog steeds ongerust.”

Niet vreemd als je weet dat je kind bedreigd wordt, maar je hebt geen idee uit welke hoek de dreiging komt. Vreemd ook van de burgemeester om het enorme potentieel aan surveillance – namelijk van nature scherp oplettende, verontruste ouders – niet in te zetten. Vertel hen waar ze op moeten letten en de kans dat er wat misgaat is volgens mij niet bijster groot.

Waarom wil de burgemeester de kaarten tegen de borst houden? Wel zeggen dat er wat ernstig aan de hand is, maar niet zeggen wat. Dan maak je ouders niet alleen ongerust, maar ook machteloos. De eerste ouders hebben hun kind al thuisgelaten. Die krijgen in dezer dagen natuurlijk een bezoek van de onderwijsinspectie. Laten we eerlijk zijn: ongeoorloofd verlof!

De onduidelijkheid is een gemiste kans om het publiek in te zetten om zo een gezamenlijk doel – de veiligheid van de kinderen in Weesp – te bereiken. Ouders zijn extra alert en met iets meer informatie weten ze precies waar of op wie ze moeten letten. De gemeente mist hier een opgelegde kans te scoren. Jammer. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.