Obama nog geen Grote President

Je wordt alleen een Groot President als je invloed verder reikt dan je presidentschap. Schrijft The New Yorker-columnist Nicholas Lemann. Dat kan alleen als Obama duurzame instituties creëert.

Amerika’s eerste zwarte president die op zo’n overtuigende en innovatieve wijze het wint – historisch. Obama werd op weg naar het Witte Huis al door vriend en vijand op zijn voetstuk gehesen. Miljoenen burgers stroomden toe om hem hakkelend de eed af te zien leggen. Bekende Amerikanen huilden tranen met tuiten om zijn inzegening. Nogmaals: historisch. Of hysterisch?

Het presidentschap lijkt verpersoonlijkt, in wezen en essentie is de functie natuurlijk een institutie. Los van Obama is het een positie in het Amerikaanse staatsbestel. Een machtige positie, zeker. Maar de macht wordt met uitgebreide cheks and balances binnen de perken gehouden. De Senaat, het Congres, de Publieke Opinie, de Bureaucratie; het zijn krachten (of drempels zo u wilt) die Obama kunnen afleiden, tegenhouden, frustreren of helpen. De persoon Obama deed ertoe in zijn politieke strijd tegen McCain – de institutie Obama moet nu aan de slag.

En zo historisch is Obama dan nog niet. Lincoln en Roosevelt bogen niet alleen een crisis om, ze hervormden hun partij op zo’n grondige wijze, dat Demcoratische kandidaten daar vandaag nog de vruchten van plukken. Roosevelt stond aan de wieg van de CIA, Truman aan de basis van de Verenigde Naties en NAVO – twee elementaire krachten in de internationale politiek. Lyndon Johnson was natuurlijk een ‘molenaar’, maar bedacht wel de medicare voor ouderen en jaagde de eerste milieuwetgeving van Amerika door beide huizen.

En Obama? Obama is nochtans vooral Obama – de President 2.0 met een Blackberry. Zijn overwinning alleen is misschien reden genoeg om hem te herinneren, zeker. Maar de herinnering alleen maakt je geen Grote President. Dan moet er meer gebeuren, dan moet er een blijvende stempel op een land in nood. In economische, morele, raciale en sociale nood. Tot dan is hij, wat mij betreft, gewoon Amerika’s 44e President. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.