EPD: tussen vertrouwen en controle

Zo, het formulier waarmee ik bezwaar maak tegen het uitwisselen van mijn medische gegevens (EPD) is op de bus gedaan. En nu heb ik spijt.

Als ik een ander iets beloof te doen, is het vrij eenvoudig voor die ander om te controleren of ik dat ook gedaan heb. Het navolgen van een belofte gaat gepaard met controle. Achteraf misschien, als het kwaad is geschied, maar controle is er. Ik doe het wel of niet.

Als ik een ander beloof iets te laten, dan is het lastiger voor die ander om dat ook daadwerkelijk te controleren. Nalaten gaat gepaard met vertrouwen. Ik moet mijn huisarts er maar op vertrouwen dat hij mijn gegevens niet deelt. Ik kan hem daar niet op controleren.

En nu heb ik spijt. Want als ik toestemming had verleend aan mij huisarts, had ik kunnen controleren wat hij met anderen had gedeeld. Nu is het voor mijn huisarts genoeg om te zeggen dat hij zich aan mijn wens houdt. Ik heb geen enkel aangrijpingspunt om toch eens te onderzoeken of hij zich aan mijn wens houdt.

Soms is het beter om ergens aan mee te doen als je ertegen bent. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.