Nederlandse spionnen in Tower geëxecuteerd

MI5 maakte tijdens WO I jacht op Nederlandse spionnen in dienst van de Duitsers. Jachtterrein: Engeland en Den Haag.

Christopher Andrew, The Defense of the Realm. The Authorized History of MI5 (Allen Lane).

MI5 heeft toestemming gegeven om haar geschiedenis te boekstaven. Dat deed de Briste historicus en inlichtingenexpert Christopher Andrew. De ‘biografie’ is geautoriseerd – normaliter een argument om een boek te laten liggen. Nu niet. Andrew was weliswaar afhankelijk van zijn broodheer, die broodheer wil openheid van zaken geven. Zeker voor de beginperiode (de dienst is in 1909 pas opgericht) levert dat interessant materiaal op. En wat blijkt – vaker dan ik dacht spelen zowel in de Eerste als in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog Nederlanders een grote bijrol.

‘Neutraal’ krijgt een nieuwe betekenis als je leest dat het in de Hofstad was vergeven van de Britse, Franse, Russische en Duitse inlichtingenofficieren. Duitse runners kregen via Nederlandse postadressen informatie en rapportages over bijvoorbeeld verdediging van Britse havens en oorlogsbodems. En andersom, uiteraard. Den Haag was een platform van spionnen die zich in alle mogelijke bochten wrongen om hùn broodheren te bedienen.

Duitsers maakten gebruik van ingezetenen uit neutrale landen om hen, onder valse voorwendselen, in Groot Brittannië te laten spioneren. Ook ingezetenen uit Nederland deden dat. Zoals Haicke Jansen, die rapporteerde vanuit Southampton. Hij stuurde bevindingen naar ‘werkgever’ Dierks & Co., een Haagse sigarenhandel. De Duitsers kregen ook via een collega handelaar, Willem Roos, informatie uit Edinburgh over Britse oorlogsbodems. Beide Duitse spionnen met Nederlands paspoort zijn op 16 juli 1915 in de Londense Tower geëxecuteerd.

Tot voor kort was deze executie van Nederlandse staatsburgers mij volstrekt onbekend – zonder te willen pretenderen veel over dit onderwerp af te weten. Opvallend is het wel. Gilt om een vervolg. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.