Gebiologeerd door intelligent ontwerp

Ook Nederlandse havo’s doceren creationisme als verklaring voor het ontstaan van soorten. Duivel Darwin, beweert één studieboek, kan de onherleidbare complexiteit van het leven niet verklaren.

Niets vermoedend bestelde ik gisteren tijdens een dramatisch verlopen schaaktoernooi een biertje toen mijn oog viel op het studiemateriaal van de jongen achter de bar. “Schepping … evolutie” stond er op de kaft. “Huiswerk biologie”, zei de jongen, “Dat is dan één euro.” Het bier was goedkoop en mijn nieuwsgierigheid gewekt.

Schepping en/of evolutie in de biologieles? Ik zou zeggen: dat is een actueel debat dat thuishoort bij maatschappijleer. Amerikanen maken zich er druk over welke lezing (Darwin of intelligent ontwerp) nu aan kinderen moet worden meegegeven. Ik begon ongegeneerd in het paper te bladeren en al snel was duidelijk wat voor biologielessen dit waren: duivel Darwin met zijn toevallige selectie kon de complexiteit van de natuur niet verklaren. Alleen een intelligent wezen was in staat tot de ‘onherleidbare complexiteit’ van een zweepstaartje.

Niks Amerikaans debat, bleek. De jongen had maandag een proefwerk waarin hij Darwins evolutieleer in kloeke zinnen van tafel diende te vegen. Naast mij stond een wetenschapper uit het LUMC. Hij had al fronsend door het boek gebladerd en probeerde uiterst vriendelijk de jongen op andere ideeën te brengen. Ik haakte af toen de jongen vertwijfeld vroeg welk nut het leven had als het door doelloze evolutie tot stand was gekomen. “Het doel van ons leven“, zei de wetenschapper, “tja, jongen … dat moet je er zelf aan geven.”

Gelijk had-ie.

Ik moest naar het bord – mijn klok liep al. Om me nu te mengen in een filosofisch debat met een puber die zo bruut met het Verlichtingsdenken in aanraking kwam, leek me na al dat goedkope bier nu niet zo heel verstandig. Ik ben wel erg benieuwd op welke havo de knul nu zat en hoe zijn docenten het creationisme verdedigen. Tijd voor een speurtocht. En het toernooi? Eén maal won ik prachtig, tweemaal won ik bijna en de overige vier partijen … zoals ik schreef: het bier was erg goedkoop en de sfeer erg gezellig. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.