Politiek 2.0 (versie 2.0): pragmatic chaos en black box trading

Op Politiek 2.0 kwamen via twitter nogal wat reacties. Zo heeft het NRC ook de video van Kevin Slavin gevonden (ik kreeg hem van @stevenongenaet, waarvoor dank. Hij staat onderaan mijn column). In zijn voordracht spreekt Slavin onder meer over Pragmatic Chaos en black box trading. Nu  nog een hippe en snelle presentatie over de political quant – de nerd achter de schermen die zijn kandidaat ‘uitrekent’.

Pragmatic Chaos is de algoritme waarmee Netflix (online films bestellen) jouw verdere voorkeuren berekend. Het is een toepassing waarmee Piotte/Chabbart in 2009 1 miljoen dollar wonnen. Een zeer technisch artikel, maar wel interessant om eens te zien wat er bij het ontwerpen van een algoritme komt kijken (en hoe donders slim die gasten zijn).

Black box trading (algotrading) is eigenlijk een vorm van data mining: je neemt een hele grote dataset (alle aandelen van tien jaar) en zoekt naar regelmatigheden. Als je die vindt, bedenk je wat de achterliggende reden daarvan kan zijn. Normaliter draai je dat om: je bedenkt waarom in de werkelijkheid een bepaalde regelmatigheid kan optreden om vervolgens te gaan zoeken. De VPRO heeft er een Tegenlicht aan gewijd en Wire schreef ooit het beste verhaal over een quant die bijna de ondergang van Wall Street betekende. Die ziet er trouwens zo uit:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.