Campagnetijd (1): Confrontatie tussen de ‘premiers’

Balkenende was er een paar minuten eerder (slim!) en vierde zijn verjaardag met een stukje taart. Cohen kwam a decent fifteen minutes late (magistraal) en kreeg bij binnenkomst, half struikelend over de verzamelende camerateams vriendelijk het gebak van de demissionaire premier zelf aangeboden. Beiden kropen vervolgens houterig achter een laptop om de Stemwijzer in te vullen. Het was de eerste directe confrontatie van beide premierskandidaten op weg naar 9 juni en geen van beide zat er op zijn gemak. Balkenende gestuntel was archetypisch, dat van Cohen onthutsend.

De uitkomst van hun StenWijzer zal niemand verbazen. Bij Balkenende het CDA fier aan top, bij Cohen de PvdA. Ook keurig: bij Balkenende de PvdA onderaan en bij Cohen het CDA. Die uitkomst was voor Balkenende wel heel soepel en direct aanleiding de verschillen tussen het sociaal-christelijke en sociaal-democratische programma’s nog maar eens te vermelden. Cohen kwam niet veel verder: de kiezer moet eerst maar eens spreken. Alsof dat in een land van coalities ook maar iets uitmaakt.

Ik was niet overtuigd van dit toneelstukje.

Zouden campagnestrategen achter de schermen de ideale mix van antwoorden hebben gezocht om niet alleen hun eigen partij als eerste te laten eindigen, maar de belangrijkste concurrent ook onderaan? Lijkt me toch van wel. Deelname aan de StemWijzer lijkt de programmatische verschillen te ‘objectiveren’. En dat is natuurlijk handig voor het campagneteam van beide partijen. De campagne is dan namelijk niet ingegeven door politiek gewin en opportunisme, maar door ‘objectieve’ en ‘consequente’ keuzes. Kijkt u maar, kunnen Balkenende en Cohen zeggen, kijkt u maar naar de uitkomst van de StemWijzer. Wij passen niet bij elkaar.U heeft echt wat te kiezen, dus kies voor mij!

En toch denk ik dat beide partijen ook na 9 juni nader tot elkaar komen. Zo dicht wellicht, dat een PvdA-CDA of CDA-PvdA-coalitie niet is uit te sluiten De financiële crisis, de sociale nervositeit (één idioot op vier mei zet heel de Dam in beweging), vrede & veiligheid (Cohen: toch wel politieagenten trainen, al moeten we dan weer militairen stationeren) en een mogelijke troonopvolging zijn te belangrijke onderwerpen om over te laten aan een geforceerde meerderheid ter linkerzijde of een ongewis, politiek experiment met de PVV ter rechterzijde.

De ouderwetse, confessioneel-democratische coalitie die Nederland eerder uit het moeras heeft getrokken, ligt ook nu weer op de loer. Balkenende zette de deur in ieder geval op een kier. Hij heeft wel zestien keer Cohen amicaal bij zijn voornaam genoemd. Zelfs Job kon er tussen gebak, camera’s en StemWijzer wel om glimlachen. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.