Spionnendood (1)

Willem Roos en Haicke Janssen werden in juni 1915 in London geëxecuteerd. Ze zouden Duitse spionnen zijn, in dienst van de Abwehr. In deze historische serie het antwoord op die ene vraag: wat is er precies gebeurd? Aflevering 1: MI5 en het The National Archive.

MI5 heeft gewoon een internetsite, niks geheimzinnigs aan. Daarop een historisch overzicht en een tip: veel documenten tussen 1909 en 1939 zijn opvraagbaar bij het Nationaal Archief. En zoals in veel archieven, raak je ook in deze hopeloos verdwaald. Uiteindelijk kom ik terecht bij een e-mailadres en typ, in mijn steenkolenengels, de vraag naar de documenten die licht kunnen schijnen op de casus ‘Roos’ en ‘Janssen’. Ik verstuur mijn mailtje en struin vervolgens wat op de pagina vrijgekomen documenten en stuit onder meer op een overzicht ‘vermoorde spionnen’.

Daar stuit ik op Nederlandse namen. KING KONG (Christiaan Lindemans) en Elly de Zwaan. Ik besluit de zaak KING KONG links te laten liggen – daarover is veel geschreven en valt buiten de vraag naar de redenen waarom twee Nederlanders in de UK zijn geëxecuteerd. Besluit om eens te kijken bij het archief van The Times. De krant meldt op 1 januari 1943 trouwens een executie van een andere, niet bekende Nederlands/Duitse spion. Het antwoord wie dat is, is beschermd door een wachtwoord en gebruikersnaam.

Langzamerhand ontstaat er een thema: welke Nederlanders vonden vanwege spionage in het buitenland de dood door executie? Mata Hari (Fransen), deze onbekende spion in Engeland, Roos en Janssen. Buiten Groot-Brittanië moeten toch meer Nederlanders hun oren en ogen voor anderen de kost gegeven? Zijn er meer recente voorbeelden (Koude Oorlog of misschien nog wel later?). Volgende keer maar is neuzen in Nederland. Enw achten op het mailtje uit de UK. <<

Antwoord op mijn schrijven:

Dear Sebastiaan Van Der Lubben,

Thank you for your email. We have passed your enquiry to our main Research Enquiries Team, who may be able to provide research guidance.In most cases they will reply to you within ten working days. However, for some queries they may need more than 10 working days to prepare a reply. This will be where The National Archives is permitted by legislation to do so, such as Freedom of Information requests (up to 20 working days) and Data Protection requests (up to 40 calendar days). Please address any further emails relating to this enquiry using the contact form at http://www.nationalarchives.gov.uk/contact/. For an introduction to DocumentsOnline please go to:http://www.documentsonline.nationalarchives.gov.uk/about.asp.

Yours Sincerely,

DocumentsOnline Support Team

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.