Het gelijk van een drol eerste klasse

Van Marc Rutte mogen we de Holocaust ontkennen. Zolang het plaatsvindt in de afgesloten ruimte van een studeerkamer en niet aanzet tot haat of geweld. Hij heeft natuurlijk gelijk. Volgens liberaal principe mogen we alles roepen, zolang we de vrijheden van anderen daardoor maar niet beknotten. Probleem is echter dat we niet allemaal John Stuart Mill of Marc Rutte zijn. Want in dat geval is de vrije meningsuiting verankerd in een bovengemiddelde intelligentie. Voor ons stervelingen is een kader waarbinnen we mogen spreken wel zo prettig. Als we onszelf niet kunnen beheersen, dan is er altijd nog een toets mogelijk die ons terecht kan wijzen.

Vrijheid van meningsuiting in Mills perceptie heeft alles met crowdsourcing te maken. Mill besefte dat niemand zo intelligent is als de optelsom der individuen. Individuen moeten daarom vrij zijn om alles te kunnen zeggen. De enige grens aan deze vrijheid, is het welzijn van anderen. De overheid moest die grens niet te lichtzinnig bewaken: het do-no-harmprincipe. Dus: vrijheid van meningsuiting mits, niet vrijheid van meningsuiting per se. Vrijheid van meningsuiting ook met een doel: om zo tot de ‘beste’ mening te komen. Wat dat ook moge zijn.

Dus Marc: 1) hoe help je die meningsuiting door Holocaustontkenners het vrije woord te geven nu eigenlijk precies en 2) wat als mensen aangeven zich door Holocaustontkenners beledigd te voelen, zich in hun welzijn voelen aangetast? Je zus, dochter, moeder of geliefde zou maar zijn omgekomen in Auschwitz of Sobibor en tegenover je staat iemand die dat glashard ontkent … Is debat daarover nodig? Mogelijk? Wenselijk?

Het zijn wezenlijke vragen die politici moeten oproepen. Wat dat aangaande waardeer ik Ruttes proefballon. Het is immers een mening die we nodig hebben om het debat te kunnen voeren. Wat dat aangaande pleit Rutte natuurlijk niet alleen voor de rechten van verdwaalde geesten die de verschrikkingen van het naziregime ontkennen. Hij pleit ook voor mijn rechten, voor die van u, om daar wat van te vinden. Rutte is is dus een oprechte liberaal. En natuurlijk een drol eerste klasse. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.