Handigheidje in Tweetdeck: monitoren van een lijst

Elke programma heeft zo’n beetje een twitteraccount. Of het nu RTL Boulevard is, Nieuwsuur, Buitenhof of Shownieuws, Jinek of Op1: de accounts delen fragmenten die ik de volgende dag op mijn gemakje kan terugkijken. Nu stuitte ik op een handigheidje in Tweetdeck om nog gerichter (lees: efficienter) fragmenten van mijn gading terug te kijken.Een stappenplan (waarvoor je eerst even een account op Tweetdeck moet aanmaken).

STAP 01: Maak een kolom aan. Dat doe je, eenvoudig, door een zoekterm in te kloppen en enter te geven. De zoekterm maakt niet uit, die kunnen we altijd nog wijzigen. Sterker: die flexibiliteit is ons handigheidje. Waarover later meer. Ik zoek op Hugo+de+Jonge, in aanloop naar zijn optreden in de Tweede Kamer (zie onderstaande afbeelding).

Ik heb de taal op ‘Dutch’ gezet, echt belangrijk is dat overigens niet.

Tijd voor STAP 02, koppel de lijst die we willen monitoren. Ga naar de tab “Tweet authors” en klik bij ‘By’ de optie ‘Members of List’ aan. Vervolgens geef je je handle op (VanderLubben in mijn geval, zonder @); daaraan vast een ‘/’ en daaraan vast de naam van de lijst waar je uit wil putten.

Dus: ik zoek naar Hugo+de+Jonge ‘by’ memebers of List Vanderlubben/Terugkijken. Ik krijg nu alle resultaten van mensen die in diverse programma’s iets vinden van De Jonges e-mailetiquetten en diens betrokkenheid bij de mondkapjesdeal (zie onderstaande afbeelding).

Omslachtig? Misschien een beetje. Tenminste, de eerste keer. Want vanaf nu kan ik de lijst ‘Terugklijken’ op alle denkbare zoektermen doorakkeren. Ik hoef daar alleen maar Hugo+de=Jonge te vervangen door een andere term en ik krijg, uit de lijst Terugkijken, mijn resultaten. Mijn ochtend begint nu met een zoekterm in mijn terugkijklijst en ik krijg de fragementen panklaar aangeleverd. Handig ook als archief: wie had ook alweer iets gezegd over? En in welk programma was dat dan? Het kost nauwelijks moeite en tijd. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.