Netwerken van jihadisten

Hoe werken netwerken van jihadisten? De Leidse criminoloog Jasper de Bie promoveerde op die vraag. Hij analyseerde politieonderzoek en rechtszaken en bracht voor de netwerkstructuur in beeld.

Hoe werken netwerken van jihadisten? De Leidse criminoloog Jasper de Bie promoveerde op die vraag. Hij analyseerde politieonderzoek en rechtszaken en bracht voor de netwerkstructuur in beeld. Deze ‘netwerkbenadering’ knoopt zowel de ‘agenten’ (jihadisten) als de structuur waarin deze zijn opgenomen in kaart.

Het slechte nieuws: de netwerken zijn getransformeerd van internationaal, hiërarchisch naar individueel en fluïde. Anders gezegd: er is geen duidelijke (en relatief eenvoudig te onderbreken ) chain of command, maar er zijn meerdere, onafhankelijke en autonome groepen die niet met elkaar in verbinding staan: een cellenstructruur dus met homegrown jihadisten. Goed nieuws: de netwerken zijn heel instabiel. Anders gezegd: er is met de nodige aanmoediging, maar ook door af te raden, veel te verliezen en winnen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.