Leers vraagt om draagvlak

De Telegraaf was zijn podium om zijn beschikbaarheid kenbaar te maken. In Trouw in folio hield hij zich in een kadertje nog op de vlakte. Leers begrijpt dat de rechtse kiezer bij ‘s lands wakkerste krant zit en de fans van JPB bij de verzetskrant.

Er zijn nog steeds Balkenende-fans die Trouw beschouwen als een verlengd partijblad. Ze zien in de serie artikelen over de kritiek op de demissionaire premier een hetze, ja, een campagne van de redactie. Een schande dat het blad meegaat in het Balkenende bashen, zo vlak voor de verkiezingen.

Hij is de man van het CDA en daar is op af te dingen, zeker. Maar de stuurman vervangen in het midden van deze (bijbelse) storm? Nee, dat kan echt niet. Een verdwaalde lezer uit Maastricht zet Leers nog wel op nummer één. Maar onder Trouw-lezers hoeft Leers niet op hetzelfde, geestdriftige enthousiasme van de Telegraaf-lezer te rekenen.

Nee, de wakkerste lezers van Nederland zien het helemaal zitten. Oké, hij heeft een dubieuze transactie in Bulgarije niet slim aangepakt – maar van aanpakken weet hij! Dat bewees zijn optreden in Maatsricht. Hij mag naar Den Haag of Amsterdam komen. Prima vent en een enorme stemmentrekker.

De woordkeuze van Leers is diplomatiek strijdvaardig. Hij wil oppositie steunen door zich beschikbaar te stellen, mits een breed draagvlad hem op het schild tilt. Zelf opstaan doet hij niet. Dat draagvlak heeft hij bevraagd, vandaag in de Telegraaf. Daar klonk het zo:

“Ik wil mezelf nadrukkelijk niet opdringen”, zegt Leers, “Maar als de partij een appel op mij doet, dan ben ik er voor het CDA. Hoe dat eruit zou moeten zien, daar kunnen we over praten.”

Lubbers reageerde direct in Elsevier. Koning Dolkstoot (hij bracht Eelco Brinkmans campagne, op touw gezet door mannetjesmaker Frits Wester om zeep) vreest voor stemmen als JP aanblijft. Annie Schreijer-Pierik was Lubbers gisteren al voor toen ze zo;n beetje op haar afscheidsborrel nog eens de de stoelpoten onder de premier vandaan hakte.

Ik heb van mijn studie naar Fortuyn geleerd dat externe kritiek nog niet zo ernstig is – nu komt er ook interne kritiek van prominenten bij. twijfelaars worden nu over de streep getrokken – twijfelaars die hun kritiek nochtans voor zich hielden. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.