Na Eurlings vertrek vrij baan voor Leers

Met het plotselinge vertrek van troonopvolger Eurlings is binnen het CDA de weg vrijgemaakt voor Leers. Niet de vraag of, maar wanneer en hoe hij JP vervangt moeten worden beantwoord.

Eurlings wil een gezin stichten. Want, vertelde hij gisteren Frits Wester, als hij straks op zijn vijftigste de politiek verlaat en eenzaam thuiskomt, in een kinderloos huis, dan voel je je ook niet gelukkig. ‘Frits, dan kan je zakelijk ook niet goed functioneren.’ Het gezin was gisteren de hoeksteen van Eurlings beslissing om de partij in verwarring achter te laten. Wester wees meteen twee nieuwe kroonprinsen aan: Ab Klink (nu minister van gezondheidszorg) en de tweede ben ik nu al vergeten. Toen bij mij het nieuws van Eurlings vertrek brak, scandeerde ik namelijk direct de naam van Leers. Al het nieuws dat volgde kwam slechts fragmentarisch binnen.

Op de Podiumpagina van Trouw werd Leers ook op het schild gehesen. In de folio-versie (dus niet digitaal) schreef staflid van Obama’s campagne (excuses dat ik haar naam niet weet) Kirsten Verdel dat het CDA zich nu op twee woorden moet richten: Gerd Leers. Hij kan het CDA naar nieuwe, grote hoogten leiden. Met zijn sociale agenda kan hij de PvdA aan, met zijn ferme optreden in Maastricht scheert en knipt hij Geert Wilders met gemak, hij houdt en passant de VVD op afstand. De liberalen hebben zich plots op de provincie gestort en maken zich daar grote zorgen over bereikbaarheid en veiligheid. Leers zal in de campagne dat provinciale masker van het ware, urbane gezicht van de VVD trekken. Over de restpartijen hoeven we het nauwelijks te hebben. Belangrijk punt bij Leers: we kennen hem (introduceren hoeft dus niet) En, last but not least, hij stelde zich in het verleden al onafhankelijk op ten opzichte van Balkenende.

En dat is zijn belangrijkste troef. Want zowel binnen het CDA (eigen kiezers) als daarbuiten zijn we JP beu. Leers overbrugt lost het dilemma van elke marketeer duurzaam op: hoe behoud ik mijn oude klanten en krijg ik er een paar nieuwe bij? De christen-democraten verliezen de verkiezingen van 9 juni met elke dag dat ze langer wachten met Leers aanwijzen als nieuwe lijsttrekker en premierskandidaat. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.